Thursday, April 13, 2017

VIETNAM 30 MAC- 1 APRIL 2017

salam...lama tidak bersiaran
cume nak tempek gambo mase gi sana jer dulu
lain2 cerita lepas ni lah yer
gambo tak banyak
cukuplah sekadar nak lepaskan kerinduan pada blog kesayangan ni

cumenye nak bagitahu
trip saya dan suami kesana memberi satu pengajaran yang cukup bermakna
yang tu saya akan coretkan pada satu entry istimewa nanti
inshaAllah...





semoga lepas ni...masih diberikan ruang peluang serta dikurniakan rezeki yang lebih untuk saya jejak lagi bumi vietnam bersama suami tersayang
semua yang terjadi ade hikmahnya
kita hanya merancang tetapi perancangan tuhan itu adalah yang terbaik
Alhamdulillah....

untuk suamiku tersayang
awak dah buktikan...awak terbaik dimata saya...
lap u sayang

Wednesday, March 8, 2017

lemau

salam semua
salam hari rabu
harap2 korang semua berada dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya
kondisi tubuh badan aku 2 3 ari ni agak dalam keadaan yang tidak berapa baik
cuti ahad baru ni pun..memerap kat umah je dek kerana tubuh yang sakit sane...sakit sini
dah rupe tua sangat badan ni...tu belum beranak pinak lagi tu..
ceritanya badan2 sakit ni aku syak aku kerja keras sangat tolong mak aku kemas rumah
minggu lepas mak aku ade buat makan untuk program anak angkat kat kampung tu
aku pun balik lah membantu mane yang patut...tak sampai ati plak kan tengok orang tua kita buat sendiri semua mende...dan hari sabtu tu last masak2...aku pun cuci semua periuk belanga pinggang mangkuk yang diguna sepanjang 3 hari tu
aku basuh sorang2 ok...periuk saje ade dalam 5 biji kot...betul tak tipu
pinggang mangkuk dan besen2 tak yah cerita lah
mase buat kerja tu tak terasa pun sakit badan neh,,,pastu lepas rehat2 baru lah terasa
sakit sana sini...hoiiii...salah diri sendiri jugak sebenarnya
kalo dan buat kerja..aku akan buat sungguh sungguh atau dalam bahasa teganu ni...aku "menebeng"
sudahnya badan sendiri yang merana
pas badan2 sakit tu terus dapat sakit tekak ngan batuk dan hidung pun tersumbat jerrrr
nyampah sangat2...semua jadi tak kene...makan pun tak terasa apa rase
part tu paling sakit hati huhuhuhuhu...dah kita ni dasar suka makan...sedihnyerrr bile jadi macam ni
ni aku tak ngadu lagi kat mak aku...kalo tak dah membebel berkarun karun ni...
redho je lah....i tolong u jugak mak wehhhh...hehehhehe

bile diri rase lemau ni...semua bende pun rase malas nak buat
sampai nak keluar beli makanan pun malas...boleh???

hehehhee...tak pelah selagi boleh berbakti untuk orang2 yang kita sayang...apa salahnye kita berkorban sikit kan....atas kebijaksanaan masing masing lah untuk handle emosi diri sendiri bila dah jadi macam i ni...byeeee

Thursday, March 2, 2017

khamis hari yang dinanti

salam semua
saya pasti mane2 pekerja pun macam saya
yang berada di terengganu la
hari khamis semestinya hari yang dinanti
sebab yang pertama boleh balik awal
yang kedua...pastinye esok holiday hehehehe
so saya pun senyum lah sampai ke telinga...
esok dan lusa dah ade planning bersama keluarga
minggu ni turn rumah mak saya
jadi esok pagi2 kami berangkat balik lah ke kampung halamanku yang tercinta
sebab ape balik awal pagi???
mak saya dah sound dan pesan awal2 dah...balik awal2 pagi
ade lah tu keje yang menantiiiii...

ni semnentara menunggu waktu rehat
boleh lah jenguk2 blog sekejap
terpikir2 nak masak apa balik nanti
dah seminggu dapo kat rumah tu tak berasap
ade je keje lepas balik keje
sudahnya makan kedai je lah
setakat dua mulut ni ok lagi
dah ramai nanti tak tahu lah
dan kalo hari2 macam ni
botak lah kepala i laki bini...

tengah-tengah dok manaip ni
teringat plak kat sorang member
katanya dia badmood
ye lah mood ni kadang-kadang sukar dijangka
kadang hari ni kita kata kita ok bila ade yang bergurau
tapi adekalanya bila gurauan yang tidak melampau pun boleh buat kita terasa
jadi berhati hatilah dalam berkata-kata walaupun kadang2 kata2 itu bukan lah niat untuk menyakitkan hati orang lain
tapi emosi pun kita kene jaga
walau sepenat mane pun kita...semarah manepun kita
jagalah emosi kita
berkata memang mudah
tapi nak realisasikan apa yang dikata tu payah kan....

salam hari khamis semua...semoga kita semua berada dalam redha allah hendaknya...

Monday, February 27, 2017

februari dah hampir kehujungnya

sedar tak sedar esok dah hari terakhir dalam bulan 2
sekejap sangat kan masa berlalu pergi
alhamdulillah masih diberi kekuatan untuk mencari rezeki untuk keluarga
masih diberikan nikmat kebahagiaan disisi orang2 yang kita sayang
masih diberikan nikmat kesihatan untuk meneruskan kehidupan yang penuh ranjau dan duri

awak2 semua macam mane
harap2 ok lah yer...saya macam biasa lah
hari2 bangun pagi,siap2 pegi kerja
petang kang balik kerja masak2 makan malam n then rehat sampai lah esok plak berbalik pada rutin yang sama
hari khamis atau jumaat...siap2 nk balik kampung
kalo minggu ni balik rumah mak ayah aku
next week balik rumah parents in law aku plak
dan kalo minggu tu ade program luar,,,aku tak balik mane2 lah
stay kat umah sewa jerrrr
by the way...nilah rutin hidup aku kini
dan aku gembira dan bahagia melaluinye
alhamdulillah...


ni gambar mase ari apa ntah
suami kate tak nak makan nasi...jadi terhasillah lempeng bodoh ni
hahaha
licin jugak..sbb bodoh2 lempeng ni dicicah dengan gulai daging
yang tak sedap mane pun jadi sedap
ade orang tu kate nak diet...tapi kalo dah 3 4 keping makan...dikire diet lagi tak???

so jawab sendiri lah yer sayang...

ok..tu je nak bercerita..,,

bye.

Monday, February 20, 2017

semangat yang hilang

salam tengah hari semua
aku baru je siap 2 3 kerja kat opis ni
tapi hari ni rase tak semangat jer nak buat kerja
ntah lah...kalo semalam boleh lah dikatakan hari ahad
memang malas lah sebab jumaat sabtu cuti
patutnya hari ni dah elok ceria bersemangat nak buat kerja
tapi ntah kemana menghilang semangat ni

ni pun aku tak kompem,,,aku hilang semangat ke aku malas ni
hahahaahha
ke sebab berat badan berlebihan sangat sekarang ni
yang buat aku jadi malas semacam jer ni
hurmmmm akak tak sureeeee lahhhh

harap2 lepas rehat ni aku lebih semangat,,lebih kompiden...lebih ceria


harap2 la...

Wednesday, February 15, 2017

TB- happy belated bufday for me

happy 31 birthday for me
harap yang baik2 je untuk diri ini
tq pada yang pernah hadir dalam hidup saya
yang membuatkan hidup saya selama 31 tahun ni bahagia selalu...





tua dah saya ni...

###tetiba kan

Tuesday, August 16, 2016

pelbagai alasan kottttt...

salam semuaaaaa......hallluuuuuuuuuuuuu
owhhh...saya masih ade k
hahahaha...kot2 kemana tuan tanah menghilang sejak dua menjak ni
ade jer sebenarnya...tapi lately i busy sangat
balik balik tu je alasan kan
huhhuhuh...tapi betul,,,aku memang bz sekarang ni
aku tak tahu lah ade sebelum2 aku keje gomen ni
orang kata...keje gomen tak banyak keje
keje dok saje2 jerrr...
yeke????
sepanjang setahun lebih ni berkhidmat dalam gomen ni
rase tak de lagi mase nak dok saje saje...
kadang2 bawak ke rumah keje yang tak siap
atau keje yang urgent..
kerja kalah yang berpangkat bos2 ni hahahaha
harap2 cepat2 lah dapat APC...
verangannnnn........
ehhhhh...aku dah macam terbebel bebel plak ni...

satu lagi sebab blog ni sunyi jap sebab aku MALASSSS
malas sangat2 tau
aku tabik mane2 blogger yang ade anak  2 3 orang
dengan keje lagi
dengan bisness lagi
tapi still berupdate blog diorang
yang aku ni kenape malas sangat pun aku tak tahu
mungkin faktor makan terlalu banyak kot
sampai penyakit2 malas datang menyerangggg

tengokkk...saje mencipta alasan lagiiiiii

daaaaaaaaaaaaaa....

Thursday, July 14, 2016

BBQ Pengerat Silaturahim

lagi cerita raya ok...
harap2 korang tak bosan lah yer
kebiasaan rutin setiap tahun family besar aku akan buat BBQ
alaaaa...bako2 ayam kekdahnya
tapi tahun ni up sikit la kita bako kambing :(
eiiiii tak sukenye aku...

bukan ape aku tak suke
sebabnye aku tak makan kambing
tu yang rase sadisss sikit tu
kebetulan bbq plak buat pada raya ke 3
jadi stok ayam kurang lah
so...aku pun makan lah ape2 yang ade

majlis ni kiotang buat kat rumah mak sedara aku
tak boleh lah buat kat rumah aku...sebab dekat sangat jiran tetangga
kan terbau-bau plak aroma kambing tu
susah plak
so kitorang decide buat lah kat rumah mak sedara aku jauh sikit dari rumah orang

malam tu mane2 yang penggemar kambing makan lah sepuasa hati
gile 20 kg cek su aku beli
egatkan dah tak habis
tapi habis gak lah finally...
hehehehe
dasar kedarah semuanyeeee...


ni barisan cleaner 
ajk kebersihan 
hahahha
habis rumah mak sedara kitorang sental
sampaikan ade yang kate rumah mak sedara aku tu bersih luar biasa jer malam tu 
hahahaha
perli mak cik aku lah tuuuu..


ni keluarga besar aku
anak beranak sepupu sepapat sebelah ayah aku
kitorang lebih close sebelah ayah sebenarnya
tapi tak bermakna sebelah mak tak close
cume lebihhhh belah ayah
dont no why
maybe dari kecik lagi kut sentiasa bersama-sama...
ntah lah....harap2 kekal sampai tua la macam ni


adik beradik sebelah ayah except yang paling kiri...
hehehehe
tapi dalam kategori adik berdik jugak lah...



yang tudung merah tu orang paling kuat dalam menjayakan bbq malam tu
tq cek su...


  
geng bakoooo


birthday boyyyy
yang baju hitam tu kesayangan ayah aku tu
kire anak sedara kesayangan lah...

ok tu je nak cerita
harap2 aktiviti ni dapat diteruskan lagi dimasa masa akan datang
inshaAllah...
semoga silaturahin antara kami jugak sentiasa terpelihara dan dirahmati olehNYA selalu
sayang semua walaupun i tak makan kambing 
hahahahaa...

Wednesday, July 13, 2016

ganti puase day 1

Alhamdulillah..
semalam dah settle ganti puasa untuk hari yang pertama
ade 13 day to go...
hurmmmm tahun ni paling banyak rasenye aku tinggal puasa
nak buat macam mane...period aku memang tingtong sesangat
last datang period utuk tahun ni dalam bulan 2 ke bulan 1 macam tu lah
aku bajet aku puase penuh tahun ni
tup2 hari yang ke 17 tu,,,dah nak asar...aku dah rase lain macam
menjelma jugak setelah 3 4 bulan dia menghilang
jawabnye sampai ke raya lah cutiiiii
mencikkkkkk....

ari ni pun aku puasa lagi
inshaAllah nak cuba habiskan puasa ganti ni dalam bulan syawal ni jugak
harap2 doa aku diperkenankanlah yer
bukan ape,,,malas dah nak mengejar2 nak masuk ramadhan tahun depan plak
lagipun aku nak jadi macam zaman aku bersekolah dulu
oiiii...zaman tu lah aku rase aku paling takde dosa
hehehhee
mane taknye...sembahyang 5 waktu berjemaah,,,habis puasa lepas raya terus ganti
selalu mengaji...pakai tudubg labuh
huhu...zaman penuh kesucian...
tapi sekarang bukan lah kate aku jahat sangat
cuma laghooo sangat sekarang ni
inshaAllah,,,slow2 bertatih kembali ke pangkal jalan...

semalam dan lah masak mee basah
aku syak aku dah pandai sangat dah buat mee basah ni
hahahaha...puji diri sendiri nampak
takdelah...daripada tak pandai dah pandai dah sekarang ni
pandai dah nak ejas2 air banyak mane nak
garam banyak mane,,cili banyak mane
pendek kate laki aku kate lebih sedap dari kedai lagi :P ;P :P
laki aku lah kate
bak kate jihan...resipi memikat suami...SUAMI KITA AJERRRRR!!!!!
hahahhahha
setakat mee basah je pun...sembang2 kosong...aci lah kan
tak de unsur2 riak ke hape ni...


mane nak dapat mee basah yang bergolek2 sotong ayam dan seangkatannye melainkan buat sendiri
kalu kat kedai dah ad 3 ketul tu dah kira ok dah tu
ehhhh..terpuji lagi mee buatan sendiri...


ni plak ubat pelawas
hahahha
makan jer...2 minit pastu dah meronta ronta perut i ni
padahal dasar sangat perut ni...macam2 makan..pastu salahkan epal asamboi plok

so...arini egat nak masak mee hoon soto
tapi ade je barang yang tak cukup
lagi plak mase balik dari opis ni memang aku rase tak dan lah nak buat
maybe esok boleh kutttt...sebab esok khamis balik awal sikit dari hari-hari biasa
harap2 tercapai lah apa yang diidamkan tu

ni salah biras aku lah ni..
dia up sangat gambar soto dalam insta..kan aku dah terliur
hahahaha..
mulut selera buaya...lagi nak salahkan orang...
 :P

bye..
 #13 day to go
#fightinggggg

Tuesday, July 12, 2016

Raya 2016

salam semua
hari ni i dah masuk kerja pun
malas sesangat sebenarnya
kalu ikutkan...nak je aku cuti lagi...lagi dan lagi
hahahhahah
kerja sendiri lah jawabnya kalu ari2 nak cuti
tak puas beraya ke acaner pun tak tahu ni...

so acaner raya korang semua
hope ok lah yer,,,bergembira bersama menikmati hari raya dengan yang tersayang
aku????...biase2 je...sambut lah sesederhana seadanya...
ginilah...dah tua2 ni...hahahahha
cume tahun ni aku terasa sangat bersyukur
rase takdelah terasa sempit sangat
pendek kata boleh lah nak berbelanja lebih sikit untuk kedua2 keluarga
ntahlah...rase mcm selalu je tak de duit...tapi ok je plak aku rase
Alhamdulillah...dimurahkan rezeki untuk aku dan keluarga tahun ni
aminnnnn...

harap2 tahun depan bertambah lagi lah rezeki untuk kami laki bini
inshaAllah..




Alhamdulillah,,,4 tahun raya bersama
walaupun masih berdua...aku tetap bahagia
bahagia boleh dicipta kan...so ....xyah nak mikir banyak2 sangat
hehehee

tahun ni tema warna hijau
rase cantik plak...n dah jatuh cinta pun kat warna hijau ni :P

sekali aku nak ucapkan selamat hari raya aidilfitri...maaf zahir dan batin
nanti kalo aku rajin...akan ade lagi entry pasal raya ni
kalo rajin (ayat biasa)

*laki aku dah ade tema untuk raya tahun depan...acaner????

inshaAllah bang...kalo dipanjangkan umur n dimurahkan rezeki,,,
akan terlaksana apa yang awak angankan.....

byeeeeeeeee...

Sunday, July 3, 2016

Tak Cukup

selamat pagi
awal beno datang kerja ari ni
huhuhu
Ramadhan bakal berlabuh 2 3 hari lagi
cepat plak rasa berlalu bila dah nak penghujung2 ni
aku plak rase macam tak cukup masa dah nak buat itu ini
malas datang kerja pun ye jugak ni
penangan nak sambut raya agaknya kan..
tapi tak delah sebab macam tu pun

ok lah...saje membebel awal pagi

to be continue..inshaAllah...

Wednesday, June 29, 2016

Hari Rezeki

salam 24 Ramadhan
amboiiii rancak sungguh entry sari dua ni
sementara ada kemudahan ade kesempatan
kita up cerita banyak2..

semalam sungguh murah rezekiku
ramai yang hadiahkan kuih untuk berbuke
my bos pun ade bagi hadiah gak
terima kasih semua
hanya Allah yang mampu membalasnya
dan aku doakan...bertambah tambah lagi rezeki kepada yang memberi


karipap frozen from ustaz rashid, Masjid...


bubur lambuk yang super sedap daripada ustaz aziz,,guru kelas SPAIT


agar- agar yang belum terusik pun dalam peti tu
daripada ustaz hidayah PPAD 



dan yang cantik sangat2 ni mestilah daripada ustazah rozita @ cik puan ta yang aku sayangi...
tq kak...tahun depan nak lagi
hehehehhe

eh..perasan tak...yang bagi hadiah2 ni semua drpd ustaz ustazah kan
acctually aku dah bekerja di pejabat agama daerah hulu terengganu dah sekarang
Alhamdulillah...setelah around 5 6 tahun aku bekerja kontrak
finally aku dah dapat keje tetap
syukur sangat2,,,berkat doa mak ayah keluarga dan kawan2 semua
dah setahun setengah dah...
sebab tu blog ni ting tong dalam mase setahun lebih ni...

ade jugak hikmahnya bila dapat bekerja di pejabat agama ni
dah lama sangat aku larooooo@laghooo
jadi sekarang ni boleh dikira kembali ke pangkal jalan lah
walau masih lagi jahil dan banyak lagi bende yang perlu belajar..
kate orang slow2 lah merangkak...

so terima kasih untuk semua yang aku dapat semalam
alhamdulillah
semoga ukhwah yang terjalin ini akan berkekalan selamanya...

arini dok pikir,,,,nak buke rumah ke,,,nk buke rumah mak mertua
rindu dah dapor yang dah lame tak berasap sejak 17 ramdhan ari tu lagi
heheheh

acanerrrr ekkkk....

Tuesday, June 28, 2016

ramadhan 23

salam semua
macam mane puasa ari ni
harap2 ok la yer
aku masih lagi dalam mood bercuti untuk sementara waktu
hikhikhikhik
semalam laki ajak buka puase kat luar
yelah dia cakap sepanjang bulan puasa ni...tak dan lagi berbuka kat luar dua orang
so semalam...ke bandar kuala terengganu lah kami laki bini
dan bukan tujuan untuk berbuke jer...sambil gi buat bayaran wajib tiap2 bulan
huhhhhh...habis lah sebahagian gaji...
biasalah tu...rutin tiap2 bulan...apa nak dirungutkan kan...

egat nak window2 soping gak lah sementara dah samapai bandar
tapi oleh kerana aku ni terlebih rajin sangat nak berjalan-jalan time2 nak raya ni
jadi hasrat dibatalkan...
sian kat laki aku sebab dapat bini yang rajinnnnnngggg sangat ni...
koser aku nak berhimpit2 ngan manusia yang ramai sangat tu...
ditambah plak letih sangat...ko bayangkan lah...kami gerak ke bandar lepas balik kerja
mandi rehat semua tu belum...
jadi nanti2 lah soping satu dua barang yang tak cukup lagi nak raya tu
ermmm dah tua2 ni...kalu ade ade la...kalu takde pun ok jer
raya tetap raya...
hehehheheh



pusing2 cari parking nak ke bazar
sudahnya 2 kali pusing terus putus asa
what can i say lah kan...


dah sampai rumah dekat2 pkul 12 malam
perut plak terasa lapo
makan lah maruku yang member laki hadiahkan
dah sampai separuh...memang sah tak sampai raya lah jawabnya
dah kate lapo...ngapngap tak egat terus..

alhamdulillah urusan semalam dipermudahkan
hutang bulanan dah pun settle
jadi bertenanglah dulu sementara waktu sehingga gaji bulan depan menjelma
:P

selamat berbuka
semoga dosa2 kita diampunkan
jumpa lagi...

Monday, June 27, 2016

luahan

salam korang
dalam masa sehari dua ni
terasa badan sedikit tidak bermaya
bukan sebab puasa...tapi aku syak aku letih
2 3 hari ni...serasa banyak masa dihabiskan dalam kereta jer
kesana...kesini...atas beberapa urusan
walau aku tak bawak pun kereta
tapi kepenatan tu masih terasa
yang bawak tu aku tak tahu lah macam mane..
tapi dalam penat tu ade kepuasannya...
puas bila orang2 yang berdekatan kita gembira
Alhamdulillah..........

semalam...aku ade join satu ceramah sempena ramadhan lah
dan ceramah semalam memang memberikan satu kesan yang cukup mendalam buat aku
inshaAllah...apa yang aku dapat semalam akan aku egat sampai bila2
cume nasihat aku...selagi kita ada mak ayah...buat lah mereka gembira
tunaikanlah segala impian dan harapan mereka selagi kita mampu
jangan tangguh2 yer...sebab kita tak boleh nak jamin esok atau luse...masih adakah mak ayah kita
atau kita tak boleh nak jamin...samaada esok masihkah kita ni bernyawa...
same2 lah kita beringat..

arini nak buke ape ekkkk..
masih winkwink asenye...
dah lama tak masuk dapur
rase janggal plok
boleh???

huhuuhu
selamat berbuke puasa semua
ramadhan 22/1437



Thursday, June 23, 2016

salam Ramadhan 1437 H

salam semua
bertemu lagi dibulan ramadhan yang mulia ni...
lame sangat blog tak diupdate
keadaan memang tak mengizinkan untuk saya terus aktif seperti dulu2
huhuhuhu

ape2 pun selamat berpuasa kepada semua yang sudi singgah baca blog mcm chipmore ni
baik chipsmore sikit kut daripada blog aku nehhh
kalu chipsmore kejap ade kejap xde
ni kejap ade....ntah bile plok ade... :P

sepanjang 18 ramadhan ni..alhamdulillah
masih masak sendiri kalo berbuke kat rumah
sebolehnya..mmg aku akan cube untuk masak
kadang2 ade jugak suara2 sumbang yang kate
setakat 2 orang tu...beli jer senang..
tapi aku bukan jenis yang macam tu
aku kan tradisional sikit
jenis orang tua...paham2 la...

oklah...selamat berpuasa kepada semua
semoga amalan2 kita diterima dan kita diberkati selalu
dan selamat menyambut hari raya aidilfitri yang bakal menjelma nanti
semoga kita semua gembira dihari raya..
maaf zahir batin...

nak share jugak gambo2  lauk yang sempat di snap sementara tunggu waktu berbuke...






tu je lah satu dua menu yang sempat di snappp..

selamat berbuke semua...