Sunday, December 30, 2012

selamat tinggal 2012

may be ni last entry untuk tahun ni
so selamat tinggal 2012 yang sarat suke dan duke
2012 yang membahagiakan aku
yang duke2 tu tolak tepi k...

semoga 2013 yang akan datang
akan menjanjikan keindahan kepada kita semua

hepi new year untuk semua...


jangan lebih-lebih

lame sungguh menyepi kan
aku sendiri tak tahu apa sebab aku jadi macam ni
hari2 aku buke blog ni
jenguk sane sini..tapi nak ber update malas ya Robbi Alamin...
huhuhuhuhu....

so makanye takde lah citer2 yang lame2 tu yer
kuasa aku.....
ade jgak orang macam aku ni kan

korang,,,,,aku sedey lah sejak dua menjak ni
ehhh ade org boring tak ngan aku ni
sikit2 sedih...sikit2 sedih
siyessss...aku x suke bile ade orang yang sesuke ati jer mengejek aku or suami
aku ni bukanlah jenis yang tak leh terima gurauan melampau
tapi bagi aku gurauan tu biarlah berpada - pada dan kene ngan keadaan
ke korang acaner...

biasalah..ari ni dah genap 3 bulan aku kawin
aku agak korang mesti dah leh agak kan apa yang aku risaukan
dan apa yang orang guraukan aku ngan suami...
ermmmm...sangat pahit untuk ingat semua tu
dah sebolehnye aku malas nak ingat semua tu...
tapi sapelah aku ni...dah jenis hiraukan apa yang orang kater
so sindiran dan gurauan tu sentiasa jer melekat kat kepala otak ni....

aku tahu...aku dan suami banyak kelemahan
tapi janganlah kelemahan yang kami ade ni dipersenda-sendakan
siyessss aku x boleh...dan2 ni jugak aku nak nangis...
lemah sungguh rasenyer diri ni...
sape yang kawin tak nak rase saat mengandung
memang kawin nak buat anak kan
so ape masalahnye orang2 kat sekeliling aku ni dok sebok menyindir kami laki bini
kalo lah mengandung tu boleh diibuat macam buat nasi goreng tu
dan2 ni aku balik tanak nasik and then aku goreng
haaaaa...leh kan
semua ni kerja Allah
aku siang malam dah usaha ngan suami
tunggu rezeki dari Allah jer lagi
ape lagi korang nak aku cakap
kan aku membebel bagi tazkirah bab  rezeki kang ade plak korang tak nak baca blog aku neh
heehehehhee

susah kalo berhadapan ngan orang2 kolot ni
mak ayah aku pun tak pernah tanyer..
yang orang lain dok sebok2 sangat ni dah kenapa aku pun tak paham
ker nak bagirtahu korang tu hebat sangat...
yer lah...dah buktikan kejantanan korang tu
laki aku jer belum lagi
its ok..fine aku boleh terima
so korang ape masalahnye.....ade aku mintak duit diorang ker time aku kawin ari tu
sangat sedih ok....

maaflah aku teremosi sikit
terima kasih kat semua yang support aku
ye lah...aku kawin pun baru 3 bulan
orang lain 4 tahun kawin baru peknen...
2 tahun kawin pun belum peknen pun ade
so ape yang aku nak takut kan
diorang ni mungkin lagi heibat dugaan dari aku neh
aku sebenarnye tak kisah pun..
tapi disebabkan orang2 yang pendek akal kat sekeliling aku yang sering meyindir aku ngan suami
tu yang buat aku leh jadi giler tu...
sian kan...gini lah nasib orang2 yang lemah ni...

so...korang yang baca blog aku ni
aku mohon doa2kan aku cepat2 peknen k
doakan jugak kebahagiaan aku dan suami sentiasa berkekalan
terima kasih kepada kawan2 yang memahami situasi diri ini
dan kepada yang tak paham tu jugak..
terima kasih banyak2...
semoga aku terus tabah menjalani kehidupan as a wife tu my beloved asben
tak kisah lah apa orang kate
yer..mmg aku terluka...
tapi biarlah...aku terima aku bukan lah sempurna

maafkan aku semua...

titik....

Wednesday, December 12, 2012

12.12.12

satu angka yang cantik
tapi tak ade ape yang istimewa pun bagi aku
xpe lah..janji aku senstiasa bahagia menjalani kehidupan ni
dan juga hari2 mendatang...
semoga dikurniakan kesihatan yang baik untuk aku. suami serta keluarga..

tiada apa yang aku harapkan
hanya doa daripada kalian yang berpanjangan..
amin...


siyes saya rindukan orang yang kat sebelah saya tu
sayang abang sangat2
ape pun yang jadi..
sayang harap kite terus tabah menjalani hidup kite ni
semoga doa kite cepat2 dimakbulkan
dah  tak sabar nak jadi mama untuk anak abang...
:)..gatalllll

:P
pissssssss yoooooooo!!!!!!!!!

jom spot check diri sendiri

hehehheheh..
rajin kan ai ari ni
tak sampai seploh minit dah buat entry lagi
hehehehhe..
ok,,kali ni ai nak ajak korang spot cek diri memasing
adekah hati ni kiter ni dah kotor 
sesajer cek..kalo dah ade tanda2 tu..
cepatlah2 berusaha bersihkan balik
x kesah korang nak gunakan sabun aper..janji bersih,suci dan wangi :)
jom spot cek...

** Gelisah walaupun tiada masalah.
 
** Selalu berbangga dengan diri sendiri
 
** Angkuh dengan memandang hina terhadap semua orang.
 
** Sombong dan bongkak.
 
** Selalu mengintai keaiban orang dan menyebarkannya.
 
** Suka mengumpat dan membuka aib orang lain.
 
** Gembira melihat orang lain susah atau rendah daripada  dirinya.
 
** Lidah yang tajam atau laser.
 
** Suka menyakiti hati orang dengan sindiran.
 
** Berlagak alim semata-mata untuk dipuji orang.
 
** Menyampaikan ilmu dengan riak.
 
** Menganggap diri lebih hebat daripada orang lain.
 
** Berpakaian elok untuk dipuji.
 
** Derhaka kepada kedua ibubapa.
 
** Talam dua muka (manis di depan tapi jahat di belakang).
 
** Suka menjatuhkan dan memijak orang dengan kuasa yang ada.
 
** Solat yang tidak boleh khusyuk.
 
**  Kagum terhadap diri.
 
** Selalu mencari salah orang.
 
** Cinta kepada duniawi
.
** Materialistik.
 
** Mudah bersangka buruk terhadap orang.
 
** Membesar-besarkan perkara yang kecil.
 
** Suka mendengar gosip.
 
** Suka menabur fitnah.
 
** Menggunakan agama demi kepentingan peribadi.
 
** Dengki kerana kepentingan duniawi.
 
 
 
 
 
 





 
so
biar gambar yang berbicara


mood: rase nak bertazkirah ajer jer ni...semoga diriku serta diri kalian same2 mendapat pahala daripadaNYA....

sedikit perkongsian bersama

salam,,
actually aku ade sedikit masalah
sebenarnya bukan masalah pun
cuma ade beberapa perkara yang berlaku dalam hidup ni
membuatkan aku berasa sikit tidak selesa
macam aku ni...lebih suke diam daripada resolve semua masalah
aku suke diam and aku harap masalah tu akan selesai begitu ajer
boleh ker???korang pernah tak hadapi situjasi yang same macam aku
dah peel aku macam tu..nak buat macam mane
tapi setakat ni..aku ok jer..emosi terkawal...

sebenarnya ade baiknye bagi aku lah
lebih baik aku diam jer daripada memperkatakan sesuatu isu
diam bukan bermakna aku ni lemah
diam jugak bukan bermakna aku bodoh
duduk sesaje jer dengan harapan semua yang berlaku berlalu jer
bukan...aku bukan jenis yang macam tu
aku cuma malas nak rumitkan keadaan
itu ajer...
aku tak mahu terlalu taksub ngan sesuatu
sampaikan tak kira siapa,dimana...semata2 nak mempertahankan sesuatu..
orang tengok pun benci :) hahahahah
dan lagi aku ni kan..

oleh itu diam adalah lebih baik daripada berkata-kata
aku tak kesah kalo korang tak pikir macam aku
kerana aku teatp aku
dan korang plak berhak untuk berpikir seperti mana yang korang suke
asalkan kite sesame bahagia...

hehehehhehe

ni sedikit perkongsian yang aku google..
semoga kota same2 menghayatinyer..

Kadang2 diam itu lebih baik

Kepada yang banyak sangat bercakap, atau suka sangat bercakap, aku rasa eloklah baca artikel ni. Hehehehe.. kadang-kadang kita ni tidak sedar yang kita buat silap. Tidak sangka sebab 'banyak bercakap' pun boleh jugak buat kita masuk neraka. Awas! Ahaks. Tapi tengoklah 'bercakap' yang macam mana.
Manusia berbicara setiap masa. Bicara yang baik akan membawa keselamatan dan kebaikan kepada manusia. Jika bicara tidak mengikut adabnya, manusia akan merana di dunia dan di akhirat. Di dunia akan dibenci oleh manusia lain manakala di akhirat bicara yang menyakiti hati orang lain akan menyebabkan kita terseksa kekal abadi di dalam neraka Allah SWT.

Bagi mereka yang beriman, lidah yang dikurniakan oleh Allah itu tidak digunakan untuk berbicara sesuka hati dan sia-sia. Sebaliknya digunakan untuk mengeluarkan mutiara-mutiara yang berhikmah.

Oleh itu, DIAM adalah benteng bagi lidah manusia daripada mengucapkan perkataan yang sia-sia.

HIKMAH DIAM
1. Sebagai ibadah tanpa bersusah payah.
2. Perhiasan tanpa berhias.
3. Kehebatan tanpa kerajaan.
4. Benteng tanpa pagar.
5. Kekayaan tanpa meminta maaf kepada orang.
6. Istirehat bagi kedua malaikat pencatat amal.
7. Menutupi segala aib.

Hadis-hadis Rasullulah mengenai kelebihan diam yang bermaksud:

* "Barangsiapa yang banyak perkataannya, nescaya banyaklah silapnya. Barangsiapa yang banyak silapnya, nescaya banyaklah dosanya. Dan barangsiapa yang banyak dosanya, nescaya neraka lebih utama baginya". ( Riwayat ABU NAIM )

* "Barangsiapa yang beriman kepada Alah dan Hari Akhirat, maka hendaklah ia berkata yang baik atau diam". ( Riwayat BUKHARI & MUSLIM )

* "Barangsiapa diam maka ia terlepas dari bahaya". ( Riwayat AT-TARMIZI )

Madah Dari Hukama:

* BANYAK DIAM TIDAK SEMESTINYA BODOH, BANYAK CAKAP TIDAK SEMESTINYA CERDIK, KERANA KECERDIKAN ITU BUAH FIKIRAN, ORANG CERDIK YANG PENDIAM LEBIH BAIK DARI ORANG BODOH YANG BANYAK CAKAP.

* MENASIHATI ORANG YANG BERSALAH , TIDAK SALAH. YANG SALAH MEMIKIRKAN KESALAHAN ORANG..

* KALAU ORANG MENGHINA KITA, BUKAN KITA TERHINA, YANG SEBENARNYA ORANG ITU MENGHINA DIRINYA SENDIRI.

Manusia tidak akan dapat mengalahkan syaitan kecuali dengan diam. Jalan yang terbaik ialah diam kalau kita tidak dapat bercakap kearah perkara-perkara yang baik. Bicara yang baik adalah lambang hati yang baik dan bersih yang bergantung kepada kekuatan iman pada diri manusia.


 BERKATA BAIK ATAU LEBIH BAIK DIAM, SERTA MEMULIAKAN TAMU
عن أبي هريرة رضي الله عنه أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال : من كان يؤمن بالله واليوم الاخر فليقل خيراً أو ليصمت , ومن كان يومن بالله واليوم الاخر فليكرم جاره , ومن كان يؤمن بالله واليوم الاخر فليكرم ضيفه
Dari Abu Hurairah radhiyallahu anhu, sesungguhnya Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam telah bersabda : “Barang siapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka hendaklah ia berkata baik atau diam, barang siapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka hendaklah ia memuliakan tetangga dan barang siapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka hendaklah ia memuliakan tamunya”.



sekadar perkongsian kiter bersama..
sesungguhnyer aku lemah disisiMU

Tuesday, December 11, 2012

dulu - sekarang

tengah rajin ni
jom tengok gambar i and asben..
start mule bercinta sampai sekarang...


mase ni aku pun x caya yang aku macam ni..kurus sesangat kan and mase ni kami kawan jer,,,xde nak ade rase ape2 pun lagi :P...betulllllll...saya tak tipu.

ni pun sesaje ambik gambar selepas program...masik kurus lagi
teman member dating....ehem2222...start sesi bertukar masalah...
belum lagi...tapi dah asyik merindu...acaner????
dah tak larat sembunyi rase cinta dihati :P
first time kuar dating berdua..time keje..makan mee hoon sup atas pasar payang...
dating kedua kot...selepas abang selesai buat kursus,,,terus rushing dating kat batu enam..kedai nasi ayam
tunang day 16 mac 2012
jadi pengapit time member kawin...

start gemuk....

kat jakel KL, teman member membeli kain
finally...im yoursssssss :) 28 september 2012
first aidiladha as wife and asben

latest...dua2 pun bolat kan...hepi2 ajer..


terima kasih tuhan ku yang SATU
dengan anugerah kasih sayang yang tak ternilai ni
rahmati serta peliharalah hubungan suci kami ini
hingga ke syurgamu...
aminnnnnnn

aku dah tua kot....

haiiiii...
ni tgh ngadap pc...sambil menaip,,,sambil kunyah mihoon goreng :P
korang boleh?????
uihhhh..x sempat nak makan tadi
rushing giler asenye balik umah tadi
nasib keje dekat jer..
kalo jauh x tahu lah camner gamoknyer..
huhuhuhu..
ari ni jer aku rushing...
almaklumlah emaknde tersayang pegi bekusus
so anaknde tercinta ni as kakak sulong
terpaksa lah ambik alih tugas masak memasak ni
hehehehe...bukan masak beriya pun..
masak simple2 jer..janji leh telan...eh kasar plak bahasa...
janji leh makan...:)

tadi i masak sup sayur + telur jer pun
goreng ikan kembung
singgang daging malam tadi ade lagi
panaskan ajer..
rumah i x kisah u alll..
asal lauk elok jer...kami bedal...
ade kitorang kesah...
asal leh kenyang sudah..yer idok
eh sebelum ke tajuk diatas...hahahha gile skema
aku nak citer sikit..
alah citer kat umah jer tadi
bukan citer ape pun
camni...
tadi kan aku masak sup sayur + telur tu
aku pun hidang lah kat ayahnde aku tu
die ni jenis susah sikit lauk2 ni
nak yang best ajer
gulai lah,,,ikan2 biase die x berapa suke
nak ikan tongkol lah.tenggiri lah...
ikan merah ker...paling2 koman ikan kembung
ikan selayang x pandang :) hehehehe
ayam2 daging x main ok
ayam kampung ngan ayam pencen sajer
demand tak ayah i tu
xde...sebenarnyer ayah i tu bukan lah susah sangat bab makan ni
tapi die punyer citerase tu tinggi sikit
sikit jer...
kami adek beradek n mak x kesah pun
lauk2 budu lagi kami suke
tapi x dapeklah selalu makan lauk2 cam gitu
mak kiteorang masak selalu ikut selera ayah
so...kami makan je lah apa yang mak sediakan hehehhehe
eh panjang plak cerita..

tak...sebenarnye i nak bagitahu...
tadi kan my ayah tu puji i tau
time i hidang sup sayur tu
i agak x bape kompiden ok
takut x best...
tetibe dah selesai ayah i makan
die cakap sedap plak
ohhh sape yang x suke disitu
biase payah ooo nak puji
ade jer komennyer...
tengok2 mangkuk
habis...
licin
tinggal kuah jer
ape maknernyer tu...
hehehehhe
dah tu ajer cerita sampingan 
ni nk cerita yang sebenarnye
hahahhahaha

gini...
tadi tgh masak+basuh pinggan..
ade lah adek laki aku
baru abis spm
buat air oren kat dapur
aku ni dengan pantas terus membebel
cakap kat die
apasal x basuh segala pinggan mangkuk kat sink tu
ehhhh ker bak jgak dialog tadi
ok2 aku paham..
aku ulang lagi eh ...

situasi:adek masuk dapur, bancuh air oren, si kakak sedang ligat membasuh pinggan di sink

kakak: alang..nape x basuh pinggan ni...orang kalo dok umah..tolong2 arr basuh..bukan buat ape pun..
time2 ni ar nak belajo pun...nanti senang...

hajat dihati nak tambah lagi..nanti dah kawin senang...leh tolong bini..tapi malas ah
bukan die dengar pun
siap air die terus ngadap tv balik
bikin kakakmu ni panas jer
hehehhehe
tapi tak panas pun
i ok jer
dah name pun lelaki kan

tapi sekarang ni aku rase kesah jer
ye lah...sebagai lelaki aku rase perlu pandai buat semua ni
dah pandai tanak nasi pun dah dikire ok dah tu
kang isteri sakit ker,,beranak ker
senang...boleh buat sendiri..tak yah susahkan mak or mak mertua lagi
aku tak cakap sape2 lah..
suami aku sendiri pun macam tu
bende lain die boleh buat
tapi bab dapur ni fail terus..
bimbang aku ngan die ni...
mane tahu kan...
kang aku dah x de...
ngan sape lah die nak manje2 mintak gorengkan telur
huhuhuhuh.. i tak leh bayang lah
rase nak nangis ajer...

ok lah...
rase dah banyak plak tercerita ari ni
padahal bukan selalu pun
hehehehhehe
tapi tajuk kat atas macam x kene jer kan
x kesah lah janji aku puas...

 

Tuesday, November 20, 2012

SENTAP

iskkkk saya sungguh tak suke ngan perasaan ni
sungguh sungguh tak suke
tapi sapelah saya untuk melawan perasan ni
so saya layan je lah..puas ati...

saya rase korang pun akan rase apa yang saya rase
bile harapan dah menggunung,,,last2 minit kansel...
dah lah ko buat segala2 dah..
konon2 nak buat yang terbaik lah
pastu tetibe tak jadi...
owhhh bikin gue sentap sesajer,,,
malu pun ader...

ehhh...ko sentap kat sape ni????
perlu ke bagitahu...
ok lah aku bagitahu ekkkk...
ngan somi sendiri...
xpe kan....
dah semalam....aku rela x makan tengah hari konon2 nak makan ngan die time balik keje
yer...aku tahu die ade keje plak malam tu
tapi die dah janji nak balik makan
so..prut yang dah menyanyi mintak diisi dari tengah hari tu
aku biorkan ajer,...
x sampai ati nak makan dulu
nk jugak tunggu somi balik...

balik keje...ke kedai beli telur, beli ais,,beli roti
nak prepare lah untuk orang tercinta tu..
5.30 somi call jangan makan dulu...
tunggu die balik....
hati plak makin berkobar2 nak goreng telur kesukaan die
nak buatkan air bandung untuk die..padahal lauk lain dah ade
tapi oleh kerana nak jadi misali...gorengkan lah jugak telur tu

masuk dapur mak tanyer kenapa tak makan
dengan bangganyer jawapan nak tunggu somi balik
nak makan sesame
tengok...betapanyer aku ni mengharap
kalo korang mengharap tak...
dah siap segala...baring2 jap..
dah nak terlena pun
dekat2 pukul 6 gitu...
somi  call x jadi balik...

kalo korang ape korang buat...
dengan perut yang menyanyi-nyanyi tu....
ker x patut aku sentap...

ermmmm
tu ajer nak mengadu untuk ari ni
:(

mode: sungguh tidak memberangsangkan...

Sunday, November 18, 2012

cuti macam tak cuti

hari ni hari yang sangat malas nak keje
bukan ape cuti lame sangat
sampai 3 ari tu...
mulalah ari ni sampai malas2 nak bangun nak gi kerje
tapi.. tanggungjawab tetap kene teruskan
acane nak hidup kalo tak keje 
so mari lah kita bekerje :P

tapi kan...cuti tu rasa macam tak cuti jer
3 hari cuti bukan dok rumah pun
korang paham2 lah  musim cuti sekolah ni
kenduri sane sini
kenduri kawin, kenduri tunang, kenduri arwah, kenduri kesyukuran
macam2 lah
tak kurang jugak ade yang buat kenduri hari jadi
ehhh...hari jadi boleh ker sebut kenduri jugak..
belasah jer lah...janji korang paham
hehehheheehhe

aku ni taktau aku ni jenis ape peelnyer..
kalo dok rumah sesaje aku boring..bosan segala..
tapi kan kalo ade aktiviti..terus aku rase nak dok sesaje kat umah
acane ni???? x paham lah aku ngan diri sendiri ni
ker korang pernah gak jadi macam aku neh
huhhhhhh...sangat tak best rase macam tu....

so...sori lah yer
dalam mase 2 3 ari ni koser aku nak ambik gambar untuk tatapan bersama
jadinyer...ni aje lah untuk korang
x best kan
ibarat makan budu tapi tak "dikerenyek" dengan lada jarum
gitu lah ibaratnyer
faham ape itu kerenyek???
next entry k...

hahahahahhahaha

Monday, November 12, 2012

kekecewaan berganda

ALLAHUAKBARRRRR,,,,,,
rase sungguh tidak bermaya dan lemah saat ni
dua kekecewaan dah aku lalui..
walau dari awal lagi aku dah dapat rasa apa yang akan jadi sekarang
namun kekecewaan tu tetap terasa
dua2 bende yang berlaku ni sememanngnya sesuatu yang dah lama aku impikan
namun sapelah aku nak melawan takdirnye
mungkin DIA maha mengetahui
apa yang lebih baik untuk aku dimasa hadapan

insyaAllah aku dapat melalui semua ni dengan tenang
saat2 macam ni tiada apa yang aku harapkan
selain sokongan serta doa daripada orang2 yang dekat ngan aku ni
terutama my beloved asben...

i want your hug my dear...


tiada yang lebih indah saat ni
melainkan memikirkan tentang dirimu sayang....

dan air mate mula berguguran 
saat jemari ni menaip bait2  yang seterusnye...

rasenye aku patut berhenti seketika
sori semua....

kene cuba lagi

macam mana nak saya mulakan 
payah plak rasenyer nak bercerita
huhuhuuhu
gini lah....saya kene usaha lagi
bukan saya sorang..
saya dan suami..
korang faham kan...
saya sedih sebenarnyer..
tapi saya akan cuba positifkan diri sendiri
ye lah..saya kawin pun tak sampai dua bulan lagi
banyak masa lagi nak berusaha...
tak kisah lah korang nak cakap apa pun
aku gedik ker...
over ker
aku tak kisah..
hanya orang yang dah kawin jer boleh rasa apa yang aku rasa ni
kesian kat cik abang sayang aku tu
walaupun die cakap die tak kisah
tapi aku tahu...disudut hati die yang jauh dalam tu
die harap sangat aku peknen...
sianyerrr,,rase diri aku ni lemah sangat...

takpelah kan
lagipun masih awal lagi
mungkin ade hikmah semua yang jadi ni
aku bukan ape
aku rase tak selesa ngan keadaan sekeliling
terutamanye kawan2
suke sangat merendahkan-rendah keadaan kami ni
nanti mesti ade kata2 sinis untuk suami aku
sian die.....walaupun aku tahu niat mereka bergurau
tapi bende2 macam ni terlalu sensitif buat aku...

aku harap sangat kat semua
bagilah sokongan kat aku dan suami...
bende ni semua kerja tuhan
saya dan suami hanya mampu usaha sajer...
doa2kan yang terbaik untuk kami yer

dah itu ajer ...
saya sedih sebenarnye....


Sunday, November 11, 2012

balik kampung

semalam saya dan suami adalah balik ke kampung suami
ye lah dah seminggu dok kat rumah mak ayah saya
kesian jugak kat suami saya tu...saya tahu die rindu kat mak ayah serta keluarga die itu..
huhuhuhu...so jom lah abangku sayang...kite balik kampung..
kelako sungguh bunyinyer...tapi tu lah kenyataannye.
mungkin ni lah hikmahnya kawin ngan orang dekat2 ni
kalo rase nak balik,,balik jer...
dekat tu x de lah dekat sangat..
dalam 20 minit perjalanan tu ade lah..
dan sekarang ni sementara masih berdua ni,,,lleh lah nak ulang alik sana sini
kan dah beranak pinak kan koser aku nak ulang alik
penat wey...sekali sekala itu ok jugak lah kan

eh tak penat ker..
selang sari dua kesana
pastu kesini
nak hangkut kain baju lagi
huhhhhh adelah saya tidak larat disitu
huhuuhuhuhuhu...

so semalam saya dan abang mat adalah sangat teruja bila sampai ke kampung halaman tercinta
rasa lama sangat tak balik (padahal seminggu jer)
feelinh orang jauh aje rasenyer
balik2 jer..kuar dari kereta
jiran2 mak mertua saya dah jerit2 panggil abang mat dan saya
owhhhh sungguh kemesraan nampaknyer disitu hahahahha
nampak sangat lama tak jumper
rindu kat kami ler tu..

masuk dalam rumah senyap sunyi jer
rupe-rupenye anak2 sedara abang mat x de
balik ke paka..rumah toki diorang sebelah sana
patut lah...muke orang2 kat umah tu macam x de perasaan jer
semua berbungkus dalam selimut depan tv
ye lah sekarang kan musim hujan
daripada x de buat ape2 baik berbungkus dalam selimut
adelah nikmat sesangat lah disitu
heehehhehee...

pastu adelah acara makan2
minum2
borak2 kosong
dari hujan samapai berenti hujan
dah tak tahu nak buat ape
tetibe ayah mertua saya ajak gi jalan belakang rumah
mula2 tu aku egat sesaje jer nak tengok belakang rumah
sekali owhhhh
rase sangat tak sangka
rupe-rupenyer banyak sungguh pokok buah - buah kat belakang umah mak mertua saya tu
dokong ade,duku ade,rambutan ade, betik ade
owhhhh sungguh jakun saya rase
 ye lah...saya kan dok perumahan
mak ayah saya plak x de lah kebun2 ni
kalo nak gi makan kat rumah tok saya jer
tu pun tok saya dah meninggal
lame dah saya tak rase suasana macam ni
gembira sungguh rase dalam hati ni

semua buah saya rasa nak petik
nak2 buah dokong tu
sangat gemuk2...mak mertua saya cakap masam lagi
tapi saya makan ok jer
terus saya jadi giler...lepas sebiji...sebijik saya petik dari pokok tu
pastu jalan lagi ade buah rambutan
owhhhh sedappppp nyer..
suami saya siap pesan...jangan makan banyak sangat
kan jadi macam kawan ain dalam cerita adam dan hawa tu
hahahahahhaha...buat kelako lah plok
macam lah saya ni ade lelah....

jom kiter layan dulu gambar ni ek...



ni buah limau purut 
pokoknyer ya Allah subur amat
ko tengok buah die lah
pasni senang...
nak buat tomyam, xyah dah susah2
bawak balik jer daun2 limau purut tu


ni lah buah dokong
sedap sangat rasenyer
nanti balik keje kan saya nak paksa abang mat ambikkan
hehehehheh



ni duku belum masak lagi
dalam sebulan lagi boleh lah kot


ni lah buah yang buat saya jadi giler
hahahahhahaha...
sedap nyerrrrrr
dap..dap...dap...


ni saya yang tengah sedap makan 
sorang lagi tu pun ape kurangnyer kan
same aje...hehehehe

lepas perut dah sarat semua
abang mat ajak naik  moto pusing2 kampung
owhhhhh indahnyer dunia
terima kasih ya Allah atas kurniaan yang tak tenilai ni

habisssssss cerita balik kampung saya
heheheheh
daaaaaaadiiiiiiiiiiiiiiduuuuuuuuuuuuuuu



Wednesday, November 7, 2012

suamiku pencinta telur tegar

huhhhhh..penat sungguh rasenyer ari ni
23 ari ni badan tak kuat jer 
ker..ker..ker :P
hahahahahhahaha
kalo ade Alhamdulillah...
amin.........

iskkk lupe plak pada tajuk asal entry ni
yer u olsss..my asben tu suke sangat makan telur
tengok tubuh die lah kan
gantang sesangat :P
hurmmm boleh tadi die mesej aku...

lebih kurang macam ni lah

suami:  syg malm ni u nak masak ape (berfeling u i jap ni)
isteri:  abang nak makan aper???? ( malas nak pikir)
suami:  makan awak....(giler suami aku neh)
isteri:  siyes lah...cakap jer nak makan ape,,,saya masakkan (ciri2 isteri misali ni)
suami:  ikut lah...(saje lah tu bagi aku rase bersalah)
isteri:  ker nak makan mi rebus...sayang buatkan..abang beli mi ek...(pujuk ni)
suami:..nanak....(ngade) nak makan nasi jer
isteri:  iyer...(ade bau2 fedap dah ni)
suami: lauk telur yer (ko tgk...x de lauk lain ker)
isteri: ok,,,abang beli telur erkkk...
suami:  ok

hurmmmm..gitulah lebih kurang mesejnyer...
dah macam2 aku buat resepi telur untuk suami aku ni
goreng x yah cakap lah
dah puluh2 kali kot
sup dah, masak sambal dah,, gulai dah...
ape lagi erkkkk...
tapi satu jer saya puji tentang laki saya ni
die jenis tak memilih makanan
bagi jer ..buat jer ape2 lauk pun die belasah ( kasor nyer bahasa)
tu yang die request nak makan telur ajer tu
mungkin nak menyenangkan saya jugak kot
huuhuhuhuhu...

ok lah tu jer dulu
i dah nak chow dulu..
dah godek2 google kot2 nak tengok resipi yang best2 
mana tahu kot2 roh rajin datang kat aku neh
leh buatkan makanan yang best2 untuk suami tercinta saya tu

kate nak jadi isteri misali..
so tunggu ape lagi
Assalamualaikum semua

 babaiiiiiiiiiiiii......
 

Tuesday, November 6, 2012

28 september 2012

hehehehhehe
baru hegeh2 nak bercerita pasal kawin ker ????
oloooo rileks ler..kasi cool dulu baru best bercerita
pandai lah kan...orang lain tengah panas lah nak cerita
ni aku dah sejuk2 baru hegeh2 nak bercerita...
ehhhh mane de sejuk..masih panas lagi tau
suam2 kuku sesuai kot :)

ok lah pada 28 september malam tu, lepas isyak aku dah sah bergelar seorang isteri untuk suami aku ler
ermmmm macam mane perasaan aku time tu ek
owhhh macam2 aku rase ler...same macam pengantin2 lain jugak lah
tapi kan satu jer aku sangat hairan kat aku sendiri
macam mane aku leh kuat saat akad dilafaz..
x der setitik air mata pun gugur 
sungguh aku terasa dalam ati ni
macam mane perasaan bile dah jadi hak suami ni
tapi yang aku heran tu aku sikit pun tak nangisss
kire malam tu x de lah drama air mata untuk aku dan keluarga

bagus lah kan
hari bahagia tak semestinyer diraikan dengan air mata
tapi saat aku menulis ni,,terasa dah ade air mata yang bertakung plak neh
issskkkk x syuke......
huhuhuhuhu

nak dijadikan cerita 
malam tu tok kadi kat lampung aku ni lain macam sikit
ntah lah...macam pening jer gayanyer
mane kan tidak,,,time die nak nikahkan kitorang tu
macam tak bersungguh jer
sebelah tangan kat suami aku
sebelah lagi kat dagu die
macam tongkat dagu lah
nampak kan,,,macam tak sungguh2 ajer
dah lah sebut name aku salah...
sudahnyer...sampai 3 kali akad baru aku sah bergelar isteri
huhuhu
sian kat awak kan suami saya hehehehehe

malam tu aku dimekap oleh kak maya
anak beranak aku juger
tapi die ade buat make up secara free lance la
ok lah
aku berpuas hati
baju plak mak i yang buatkan tau
so santekkk (perasan)
mak nik i up lagi ngan manik2 semua
tambah2 lah santek kan
huhuhuhhuu
tapi ade orang cakap baju i ketat ler...
bukan ketat sangat pun kenkenken heheheh
bukan ape..memang sengaja mak i buatkan baju aku ketat sikit
nk nampak imfek slimmm sikit katenyer
maklum ler..i kan bambam banyak..
makenyer...bile lagi nak melaram baju ketat2 ni...
hari2 idok ler teman...
hari2 istimewa gini lah baru melaram sikit...




muke baru hilang debor kot ni
alhamdulillah...saya dah sah jadi milik awak
rileks ok sayang ku....:P



mase ni kaki aku serbang sangat
maklumlah duduk simpuh2 ni lame2
x biase tau...
nasib tak jatuh tangga
hahahahhaa

sangat debor time ni
salam pertama menantu dan mak mertua
huhuuuuhu


salam n ciuman pertama as asben n wife
malu siotttt...




terima kasih semua kawan2 yang datang memeriahkan majlis
walaupun ape yang berlaku antara kami
kami tetap bersama
kalo x de masam masin pahit dalam persahabatan
xde makne lah sebuah persahabatan tu kan
terima kasih semua...

ok lah
kalo rajin nanti aku update lagi hari kenduri ngan bertandang erk
tapi macam selalu lah,, aku tak janji tau
hehehehe





Tuesday, October 30, 2012

salam aidiladha

selamat hari raya semua..
dah basi kot mud raya ni
tapi xpelah aku nak jugak wish kat semua orang
ari raya tu macam mals sikit nak update...sooo gini lah jadinyer :)
macam mane raya korang..
banyak ke makan daging
makan tu beringat sikit k :P
pandai2 jer kan nasihat orang,,diri sendiri dah memboyot tu ape kes  hahahah
eh sesuai ke ayat memboyot tu...
nampak sangat dah x sabar nak memboyot ni hahahahha...
ermmmm syukur alhamdulillah,,tahun ni tahun pertama aku raya haji berdua
dan tahun ni jugak aku raya kat umah mertua..sobsobsob
tapi hati mesti kuat ooooo..
memang banyak beza ok beraya kat umah sendiri ngan umah mertua ni..
eh jangan salah faham plak yer..
bukan tak best...cuma suasana tu lain..lari dari kebiasaan
sian adek2 aku...ade yang mesej2 aku x best aku x der
nak buat macam mane adek2 ku..
dah kawin macam ni lah..kene pepandai lah bahagi2 mase
lagipun kg aku ngan suami bukan jauh sangat
boleh balik hari jer..
so perkara yang mudah jangan dipayahkan :)

sebenarnya raya baru ni aku tak sedap badan
pening2 aje
tambahan plak cuaca yang panas
owhh sangat menduga keimanan sungguh that day
oleh kerana tu saya rasa sangat2 sensitif ok dengan setiap perkara
dan tak semena2 ade jugak babak air mata antara aku ngan suami
hehehehehhe
nak manje2 ngengada lah aku neh
hahahaha
suami cakap sikit jer mata aku dah rabak ngan air mate
padahal die cakap jer,,,tapi aku rase macam kene marah plak
mulalah terasa diri tak disayangi :P hahahahah
pastu ok balik
adat lah tu kennnn...kejap ok..kejap x ok..
kalo tak..tak lah dinamakan kehidupan..

ok selamat hari raya
moga diberi kesempatan untuk berjumpa aidiladha yang akan datang
nah aku kasik gambar  raya baru ni

 


dua2 pun bulat
ape2 pun kami bahagia
terima kasih ya Allah untuk kebahagiaan ni


dah tak sabar nak macam ni :P
pinjam anak adik ipar pun boleh jer
heheheheh
sayang icha,,,muahmuahmuah
kadang2 saya rasa sangat bersyukur dengan kehidupan baru saya ni
rasa bersyukur dengan penerimaan mereka terhadap saya
dengan ipar duai yang ramah mesra
rasa sungguh tidak terasing dalam keluarga itu
ditambah pula dengan anak2 saudara suami yang seakan sangat menyayangi saya (perasan)
ye lah manakan hati kecik saya ni tak tersentuh,,,
kalo saya balik ke rumah suami...budak2 ni memang tak nak berenggan ngan kami
kemana kami berada disitulah ade mereka
mungkin budak2 tu terlalu sayangkan ayah ngah die kot
saya pun baru tahu dengan melihat selama sebulan ni
layanan suami saya kat anak2 buah die...
memang terbaik..
mungkin saya tak leh buat apa yang die buat kat anak2 buah die
insyaALLAH dia akan jadi ayah yang penyayang nanti :)

dah melalut plak saya...
xpe kan kejap saya
kejap aku...
hehehehehhe


 

nilah 3 orang anak buah suami saya
sayang semua...
semoaga kasih sayang kami semakin kuat dan berkekalan
aminnnnnnnnn...



Monday, October 22, 2012

first time

hehehhee,,malam ni first time berblog sambil2 landing atas katil neh. almaklumlah...malam ni i bermalam kat umah my PIL..gini lah, jap umah mak ayah aku,jap kat umah mertua, adil kan kan kan :P kat umah mertua i ni canggih sikit. semua ade..i like u huhuhuhu....korang buat pe tu... sebelum tido jomlah kite same2 renungkan segala apa yang dah berlaku ari ni..yang baik jadikan teladan yang tak baik tu buang jauh2 k..jangan pendam2...yang ade tersalah tu cepat2 insafkan diri segera..yang ade salah ngan suami tu cepat gi salam ngan suami nung hehehehhe...gitu lah kekdahnye. aku just bagitahu jer untuk peringatan bersama. ingat mengingati tu kan amalan mulia :)...dah macam ustazah plak aku neh :P....

k lah gud nite semua (tapi mate still x ngantuk ni )..switt dream kay...owh sungguh syurga di bumi terangganu 23 ari ni..manekan tidak hujan asyik turun jer malam siang...sejuk jer...nak bangun pun malas,,macam ade batu besar jer atas badan aku ni....tapi kan sejuk2 ni best tau ehemehemehem...nak tau ape yang best???????? malu i nak cakap kat u alll...heheheheheh (sambil sengih2 gatal ni)..

mane bantal peluk i ni...cepat lah masuk bilik...sejuk la....lalalalallalalla

jangan marah...

gud  nite,,

samekom semua...

Thursday, October 11, 2012

saat cinta mula bersemi

heheheheh..tajuk tak nak kalah kan, xpe layankan aje aku neh yer korang. ermmm saat ni aku rasa nak coretkan kisah cinta aku dan suami dari mula sampai kami dah sah bergelar suami isteri sekarang ni. bukan untuk ape pun, sekadar kenang-kenangan untuk aku, suami dan insyaAllah untuk anak cicit kami nanti. aminnnnnnnn....ni pun kalo aku terajin lah yer..kalo malas tu maap lah bebanyak yer...kadang2 kita ni hanya merancang,tapi semua ketentuan di tangan yang maha esa. namun kita sebagai hambanya hanya mampu berusaha dan buat yang terbaik jer untuk kehidupan ni.. yang lain2 tu berserah jer lah kat Allah...Tuhan sekalian alam ni...jom kita mulakan kisah aku ni nak????alaaaa...nak ler tu..ok2 aku paham..aku teruskan k story ni...takdelah sehebat cinta adam dan hawa,namun hubungan yang terjalin, rasa yang bersatu ni sungguh istimewa buat aku...ye lah...tiada insan didunia yang dilahirkan tanpa rasa kasih dan sayang..ingin disayangi dan menyayangi, ingin mencintai dan dicintai...semua lah yang membahagiakan...dah lumrah manusia kan.. ingin kan kebahgiaan dalam kehidupan walaupun kadang2 keimanan kita juga sering teruji...ehhhh kita jangan lupe bahawa setiap ujian yang ditimpakan ketas kita itu juga merupakan satu bentuk kasih sayang Allah SWT kepada kita sebagai hambanya...nah...apa lagi yang kita perlu ragukan..teruskanlah menjadi hamba kepadaNYA tanpa sangsi...huhuhu..panjang plak mukadimah untuk entry kali ni..maklumlah dah lama sangat rasenya aku berehat...dah sampai masanya untuk aku bangkit semula...menghangatkan blog aku yang tercinta ni..tempat aku mencurahkan rasa..sekuarang-kurangnya ade jugak tempat aku meluahkan rasa gembira marah sedih aku untuk kehidupanku ini...bunyi macam dah tak de sesape je kan dalam hidup aku neh..ade..kawan2 tetap ade,,,namun itu lah,,keikhlasan dalam bersahabat semakin sukar aku cari..ntahlah.. rasanya lebih baik teruskan dengan apa yang ade sekarang.. rasenya dah memadai kot...huhuuhuh

jom kita mualakan....alkisahnya begini...aku ngan suami ku ni bekerja dibawah satu majikan tetapi berlainan kompeni...kirenye opis die kat lain aku plak kat lain..habis tu kat mana plak jumpe ek..hehehhehe... tapi kerja kami ni ade bersangkutan dengan politik..so berjumpalah kami disitu..mula2 aku masuk kerja..member aku ade cakap yang staff kompeni kami ni banyak yang dapat jodoh sesama mereka. masa mula2 tu aku macam ehhh...ye ker..macam tak caya..maklumlah i kan budak baru..semua orang kata i iyerkan jer lah.. konon tak berani nak bagi pendapat lah ni...pastu boleh plak mulut die laju jer cakap aku nanti ngan suami aku ( masa tu lum kenal batang hidung lagi tau) hehehe...oitttt x nak tau...lagipun masa tu aku kan baru jer grade...ngah pening2 gatal2 admire kat sorang mamat kat u aku dulu hehehhee... statement berani mati ni... sori bang kalo awak ade terbaca ni..huhuhu..so memang aku tak nak lah... lepas tu dalam sebualan dua aku keje..aku pun kenal lah ngan suami aku tu...ermmm ok lah..tapi aku rasa die sangat sombong k...terasa rendah diri jer..ye lah..senyum pun tidak..nak cakap jauh lah lagi..owhhh rasa sangat tak suke ok ngan keadaan tu...yelah aku mane leh orang tak caring kat aku :P hahahhaa..pastu x pelah...its ok...bukan aku nak pun kat die kan..just rakan sekerja jer pun...pandang kiter sebelah mate pun tak ok sobsosobsob.. dengar2 cerita die dah ade makwe..tapi baru jer clash..siannyer..padan muke :P hahahha...

pastu ntah macam mana plak kitorang masa tu ramai lagi geng kat opis ni yang belum kawin.termasuk lah aku..dah lah masa tu aku yang paling muda.owhhh sangat terasa dimanjakan ok...mase tu dah lama sikit aku kerja..semua dah mesra2 dah ngan aku time tu..kecuali die..sombong nak mampppppp...hahahhaha... ade aku kesah...pastu kitorang selalu lah kuar sesame..picnic sesame..main boling sesame..pendek kate semua bersama...masa tu lah aku paling rasa dunia berkawan ni dunia yang paling bahagia huhuhu..dan lagi kan... so banyak bende yang di share kan bersama-sama...mase tu aku dah anggap kawan2 aku neh (majoriti lelaki) ni abang2 n kakak aku dah...aku ni jenis suke ketawa dan menjawab kalo ade bende yang aku rasa x kene.. kebanyakan mereka ni selalu lah nyakat aku kadang2 nangis pun pernah aku ni disakat..tapi die memang tak pernah pun usik2 aku..nak sembang memang tak lah...tapi tu bukan bermakna die admire kat aku tau (cover perasan ni) hahahhaa...bukannnn..die ngah usha sorang awekssss kat bandar KT nung..aku tahu...dan aku mmg kenal pun awekssss wekwekwek die tu....eh macam marah plak:P.....xdexde i ok jer....
lepas yang aku ingat lah ni...masa tu ade majlis rumah terbuka kat rumah bos kitorang. kitorang jadi petugas.. mmg awal lah kitorang turun nk settlekan semua bende tu...mase tu aku ingat aku ngah pasang sketing meja...ari tu plak aku pakai baju n tudung pink...tetiba die tegur aku...awak nampak merah lah ari ni... owhhhhh dunia,,,,,i tak syuke tau ditegur macamn tu...rasa macam nak masuk bawah meja jer nak sorokkan muka...dahlah muke suami i tu nakal jer...help me....plissssssss.....cover...cover...ok stop disitu..
lepas raya kitorang ade program di KL...aku pegi awal ngan member pempuan aku...pastu kan sejak aku sampai KL...asyik lah die msg aku tanye sampai bila, kul berapa bertolak...eiii dah rimas ni...nape die ni... ehhh tapi mase tu lum ade ape2 lagi tau...belum lagi...lambat lagi...tapi dah penat nak menaip ni..leh aku sambung tak ni....ape???? x leh? ok2 aku teruskan.....

sampai kL leh plak die and de geng buat x tahu kat kitorang..mau bengkak ati saya yang sensitif ni..tersedu sedan saya tau nangis kat along...(member saya)...huhuhuhu...pastu malam2 sikit die msg lagi...mase tu dah ok dah..aku siap mms lagi ngan die...hahahha...nakal sungguh...ingat lagi gambar tu aku ngan along dalam selimut hotel ngah berpelukan sambil...hi abang mat..macam tu lah lebih kurang mms aku tuh huhuhuh... korang tahu,,,hari akhir kami kat KL...leh die suruh aku belikan blouse untuk awekssssss KT die tu...voley????????ehhhh tapi mase tu ade saya kesah ker...memang saya nak belikan pun...tapi mungkin tuhan nak selamatkan lagi duit saya tu...tak jumpe yang muat n yang berkenan..soooo xjadilah... (lagipun memang saya malas nak beli)haahahahaha.....menghabiskan duit saya jer...kalo korang nak ker belikan.. sori yer...nak ambik ati awek buat lah sendiri.....
lepas pada tu...kami mula rapat..sms setiap ari...ade jer mesej2 die yang membuatkan ari2 saya terus berbunga2..xde dah admire2 ni...hahahahha...sapelah saya kan...hidung tak mancung pipi jer tersorong2 kat orang...dah ade peneman sms ni kire ok lah...saban hari kami bersms...dari satu masalah ke masalah sampai lah die cakap die dah jumpe seseorang yang die leh buat teman..mase tu sumpah ati saya berdegup kencang,,, saya tak tahu kenapa..die bukan lah cakap saya orang nyer,,tapi ntah lah...perasan kot hahahahhah....

masa tu jangan cakap lah...ramai member2 yang nak match kan saya ngan die...tapi saya tgk die wak dek jer..tapi dalam hati die saya tak tahu lah....mase tu plak ade sorang member kami nak kawin.kire member yang nak kawen tu member rapat suami aku...die lah yang banyak kenen2 kan kitorang.. siap die puji macam2 suami aku akt aku...konon lah tu,,,nk promote member....aku ok jer hahahahhah...tetibe die request nk makan nasi ayam yang aku buat...eh biar betul...nasi ayam ngan telur dadar...tapi laju jer aku sanggup.. tolong lah saadah hawat kalut sangat ni... x malukah anda????? huhuhuhu...mungkin tu lah cinta aku... bende yang tak pernah aku jangka dan pikir leh jadi kat aku...wehhhh mane penah aku buat nasi ayam ni??????
bincang2 ngan member aku...die cakap buat jer..die pun nak makan..siap nasihat kat aku jangan pikir aku buat untuk suami aku,,pikir buat untuk kengkawan jer...elah sajer jer psiko aku...tapi aku kan dasar mudah makan pujukan maka jadilah nasi ayam terlur dadar untuk suamiku itu,,,kitorang makan kat tempat kerja... wahhhh malunyer...ramai plak yang die bawak makan sekali...sekali lagi aku diusik dengan usikan nakal... makin berbunga2 jadinya hidup aku ni.....hahahahha
tanggal 31 januari 2011,,,,die melalamrku...dan tanpa teragak2 aku menerima...fuhhhhh lega nyer... rupenye cintaku bukan bertepuk sebelah tangan....

masinnnn mulut along kawan saya tuhhh...huhuhu

okkkk dah setakat tu tu...penat weyyyy...nantikan sambungannye k...dugaan lagi....
tungguuuuuuuuu......

Thursday, October 4, 2012

selesai satu babak

Alhamdulillah aku dah sah pun bergelar isteri..
huhhhhh....penat ya ampun
tapi bahagia sangat...
heheheheheh....
ermmmm banyak nak diceritakan
tapi nanti lah
bagi aku can nak merasai alam pengantin baru ni puas2 k
hahahahahaha
gatallll..........

amacam.....
lawo dok...
hahahahahahaah
bulat sesaje kankankan...


ni lah suami saya
3 hari selepas bergelar isreti
jenjalan sekejapan...

ni ngah tak sabo nk nunggu somi balik ni
heheheheh.......

Wednesday, September 19, 2012

pasrah

salam semua...apa macam hari ni,,,harap2 semua baik yer,,,,,saje jer bukan senang aku nk dok mengadap blog sambil hati ke hati ni,,,huhuhuu,,,bak kata orang berat mata memandang berat lagi bahu memikul...... ntahlah sejak dua menjak nak bergelar isteri orang ni,,banyak betul dugaan yang datang yang kadang - kadang aku rasa aku tak mampu nak tanggung sorang2. mungkin dah perangai aku macam ni..aku suke dengar masalah orang...tapi masalah aku sendiri susah untuk aku kongsikan dengan sape2..aku rasa malu untuk berkongsi bende2 yang aku rasa tak patut...mungkin aku ego agaknya...aku nak orang tengok aku hepi,gembira. ceria....aku tak nak susahkan sape2....aku lebih senang sandiri daripada berkongsi..tak tahu lah perangai aku ni elok ke tak...ermmmm...sebenarnya tak de lah berat sangat dugaan aku ni,,cuma tu lah... mungkin aku tak pernah rasa susah...dan sekarang aku rasa sikit susah...aku dah pun hampir patah semangat...tapi Alhamdulillah..aku dah ok sekarang...cuma aku nak kongsi ngan korang lah macam mana aku leh cool jer ni,,,dah tak rasa serabut dah....macam ni cerita die...semalam aku ngan abang mat aku ade sikit problem lah,,bagi aku bende yang berlaku kat kitorang tu serius...kami diam jer dalam kereta..xde nak cakap ape2 pun sampai lah aku dah tak tahu nak kate ape2 dan begitu jugak die...fikiran aku kusut..aku tahu die pun begitu....aku hanyut jer masa drive samalam....lepas anto abang mat balik aku pikir macam2...tekanan pun ade...rasa dah putus ase sangat sebab masalah tu...masalah tu biarlah aku ngan die jer yang tahu..yang penting takde kaitan ngan orang....balik umah tu aku cuba sibukkan diri..buat macam2...tapi dalam hati tuhan jer tahu,,,rase sakit dada tahan perasaan ni...sampailah waktu magrib aku baring sambil terkenangkan nasib diri ni,,,aku lambat2kan waktu solat aku...lepas solat tu aku rase suatu rasa yang aneh...
lantas aku sujud di sejadah,,,aku nangis sambil ngadu kat Allah...lame sangat aku dalam keadaan tu.... sampai teresak2...tetibe diri terasa ringan jer..terasa hilang semua bebanan yang aku tanggung...aku redha,,aku terima takdir yang telah dan bakal tertulis untuk aku...satu kekuatan tiba-tiba hadir dalam diri ini..terasa dekat benar  diri ini dengan yang maha esa semasa aku sujud tadi....mungkin ade orang tak percaya..tapi aku dah lalui...cukup indah rasa tu....Alhamdulillah hari ini aku dah boleh senyum kembali... mungkin dugaan ni tak sehebat orang lain lalui,,tapi ini lah aku..banyak sangat kelemahan berbanding kelebihan. aku tahu allah tak akan menguji manusia tu kalo die tahu kita tak mampu nak menanggungnye... syukur kepada mu ya allah beri peluang untuk aku rasa saat - saat perit ni... moga dugaan yang engkau berikan padaku ini akan menjadika aku orang yang bersyukur selalu....aku tahu Allah masih sayangkan aku... aku nak jadi yang terbaik untuk semua....moga gerbang perkahwinan yang bakal aku tempuh tidak lama lagi menjadi titik mula kehidupan aku bergelar seorang isteri kepada seorang insan yang istimewa dalam hidup aku...dan aku juga berharap aku boleh memberi banyak manfaat untuk orang lain.......baru ku sedar rupa - rupanya dah lame aku tak sujud setulus hati kepadanya...ermmmmm jauh benar dah diri  ini Ya Allah... Yang maha Pengasih..Maha Penyayang....

dan untuk seseorang yang juga istimewa dalam hidup aku..dah ku anggap dirinya abang....aku mintak maaf banyak2...sekuman pun aku tak terniat untuk merenggankan hubungan kita ni...hanya masa  yang menentukan....awak sahabat saya selamanya itu yang pasti!!!!!!!!!!!!terima kasih untuk segalanya....
maafkan saya....huhuhuhuuh :(

semoga aku akan terus hidup dalam keinsafan...Terima kasih Allah.
sama-samalah kite ambil pengajaran yer....
aminnnnnnnnnnnnnnnn