Sunday, December 7, 2014

tahniah adekku

tahniah untuk adekku 
selamat dah habis belajo
dah berkonvo pun...
bile tgk gambar konvo dia
rase hepi jer...terus teringat kenangan mase turn aku dulu
tapi nak buat macam mane
zaman aku ngan zaman adek aku dah berbeza
maknenye kehidupan kami sekeluarga lebih baik lah
semoga adekku terus berjaya
walaupun belum dapat kerja 
xpe...nanti ade lah tu...


dalam gambar ni sorang lagi adek aku xde
ade kerja yang tak dapat dielakkan
dah ke masuk RELA jadi ...kene rela jer lah time tu tak dapat join kitorang
nanti turn dia plak..
sekarang dah rase tak sabar nak gi konvo adek2 aku ni...
eh lupe...nanti ade gambo adek ipar aku time konvo ni...nnti aku update lagi
hehehehe............


Monday, December 1, 2014

mood sangat kemalasan

hai semua
oleh kerana ari ni ari pertama masuk kerja setelah seminggu aku bercuti
jadi sangatlah tak de mood nak buat keje
sentuh tu tak kene...pegang tu tak kene
aku bercuti pegi KL
biasalah orang keje macam aku ni setahun sekali memang akan turun kL
ntah lah...nak kate teringat kat kL tak jugak aku ni
kL bukan lah tempat sesuai umtuk aku
setakat nak gi sehari dua tu ok la....

tapi adalah seperkara dua yang aku dapat tunaikan gi KL ni
ade bende aku nak makan...boleh lah makan
eh....macam mengidam plak...hehehehe



yang pasti hati sedang merindui sidia tersayang...........
semoga sayang awak kat saya tak pernah luak walau sikit pun eh...
hehehehhe
rase macam nak nangis plak...
k dah.... nnti kita jumpe lagi ek....

#rindulaki.......


Sunday, November 23, 2014

salam kerinduan

salam semua...salam kerinduan daripada tuan blog yang sekejap ade,,sekejap senyap ntah kemana
hehehhehe...dah hampir dua bulan setengah aku berada di tempat baru...gaji pun x dapat lagi...hehehhee
sengkek aku bulan ni...tapi tu lah...kata orang...walau tengah kering pun...tibe2 ade jer rezeki tanpa dipinta. alhamdulillah....banyak sangat nak dikongsikan bersama-sama korang,tapi sekarang kat tempat kerja baru banyak sangat halangan...ditambah plak opis lame sedang direnovate,pastu sekarang ni menumpang opis orang yang mendatangkan sangat ketidakselesaan. sabo je lah...so far rakan2 sekerja semua ok,,kan dah lame kenal,, cuma tak pernah sebumbung jer...tapi sekarang dah sebumbung ni,,,aku dah kenal dah perangai masing2...dah paham dah sikit2...tapi nak buat camner kan,,,dimane kita berada pun...masalah tetap ade,,,namun kita dah dikurniakan akal...pilih je lah yang mane baik dan buruk...jangan bergaduh sudah lah...yang penting jugak kerja yang dah diamanahkan tu... buat jer...jangan kelain plak... haaaa tu hal kerja...

hal sendiri...macam biasalah...masih seperti dulu. belum ade tanda2 nak jadi ibu..tapi takpelah,,,aku dah pasrah. kalo sampai mase,,,ade rezeki,,,ade lah tu. cume usaha jangan putus dan doa biar berterusan selalu. Aminnnn. sekarang ni plak aku terasa badan aku neh dah membesar bagaikan juara dah. malam2 tak miss lagi makan nasi. pehal pun aku tak tahu. mulut ni tak pernah tak berselera. malam - malam boleh makan aiskrim...goreng telur...makan nugget...semua tu lah. nak buat macam mane suami kesayangan selalu support kalo bab nak makan - makan ni. nasib lah kan ade laki yang comey ni...hikhikhikhik...

oklah,,,,sebenarnya aku baru jer sudah buat satu kertas kerja ni untuk satu program. harap - harap berjaya lah program yang dirancang tu nanti. tambahan plak dok kat umah mertua ni...internet pun macam best jer laju... tu yang update tu...tu pun update secara cepat2 sebab semua orang dah nak tido... inshaAllah... kalo ade mase dan kesempatan...aku akan update lagi...doa2 kan yang terbaik untuk aku yer... take care korang...


belanja korang....jangan marah...

Tuesday, September 30, 2014

tempat baru

salam semua...dah hampir sebulan menyepi. dan saya nak bagitahu jugak bahawa untuk saya akan bertukar kerja bermula esok, alhamdulillah... saya mendapat tawaran yang lebih baik daripada sebelum ni. pertukaran kerja ni pun bukan dibuat sesuka ati,,,saya dah kira dan timbang banyak perkara... dan keputusannya baik saya berhijrah untuk kebaikan masa depan saya jugak. dikesempatan ini... saya ingin merakamkan berbanyak jutaan terima kasih kepada majikan saya,,,yang banyak memberi peluang kepada saya dalam membina kerjaya. terima kasih jugak kerana banyak telah memberi tunjuk ajar kepada saya kurang 5 tahun saya berkhidmat di pusat komuniti bestari.comm ini. yerrrr terlalu banyak sangat kenangan yang tercipta disini. bayangkan dalam masa 5 tahun ni... daripada aku tak ade ape2...dan lihatlah sekarang aku dah mampu tersenyum bangga berkat mencari rezeki disini. walaupun tidaklah mewah seperti yang lain tapi untuk diriku yang serba kekurangan ini... kurasakan dah cukup memadai. kepada satu2 nya rakan sekerja saya disini,,, along... thanksss 4 everything... kalo saya nak tulis segala kenangan bersama,,,rasenya berhelai2 kertas kajang pun tidak mencukupi. terima kasih kerana awak orang pertama yang membuka ruang kepada saya sehinggalah saya hari ini. tak terucap dimulut ini betapa saya menyayangi awak...walaupun mungkin kebelakangan ini kita mungkin tidak seperti dulu lagi. tapi satu jer saya nak awak tahu... dalam hati saya.. sayang saya kepada awak masih seprti dulu dan tidak akan pernah berubah kerana kenangan kita akan tetap dalam ingatan saya sampai bila2.... rasenya awak lebih tahu apa yang kita lalui... semoga kehadiran saya dalam hidup awak selama hampir 5 tahun ni memberi seribu kenangan yang terindah buat diri awak.... banyak sangat dah asam garam dalam bersahabat kami lalui... dari bujang, berdua dan along dah pun ade anak...sebenarnya aku dan along masih dalam bidang yang sama, namun tempat kerja jer yang membezakan kami nanti....hari ni hari terakhir disini...namun dalam hati hanya DIA yang mengetahui betapa berat kaki akan melangkah pergi. memang ade yang mengatakan tiada apa yang berubah,,,namun mase2 akan datang sape yang tahu kan. dan aku harap Allah akan sentiasa mengigatkan aku siapa aku,,,dimana permulaan aku... dengan ingatan2 yang macam ni jer aku rase kita semua akan sentiasa sedar siapa diri kita. in shaa Allah.
Dan esok... bermulalah episod baru dalam kamus kehidupan kerja ku. aku harap semua nya baik2 blake. doakan aku yer. Dan aku jugak harap along akan dapat rakan sekerja yang lebih baik dari aku. yang sentiasa memahami,,, yang sentiasa menyokong antara satu sama lain.
dan untuk anda diluar sana yang sudi membaca blog saya yang ntah ape2 ni... saya mengjangkakan blog ni akan sunyi seketika kerana saya tidak tahu lagi ade atau tiada ruang untuk saya berkongsi dengan anda semua perjalanan kehidupan saya selepas ini. semoga ruang dan peluang sentiasa ade untuk kita semua. kita tengok keadaan dulu lah macam2 mane pun erkkk...

ok...doa saya sentiasa mengiringi kalian semua...semoga kita sentiasa diberi kekuatan dalam menempuh kehidupan yang kadang kala sungguh mncabar keimanan. semoga kita semua diberi rahmat serta perlindungan oleh NYA..

Wednesday, August 27, 2014

perjalanan singkat ke perlis

sebenarnya tujuan aku dan suami ke perlis ni adalah nak gi tengok anak sedara baru kitorang
anak adik kepada suami aku lah...
tapi kitorang takdelah plak bercadang nak pegi dalam masa terdekat ni
nak tunggu sebulan dua baru cadang nak pegi
tapi nak buat macam mane lah plak
adik laki aku nak buat majlis akikah anak dia seminggu lepas beranak lah plak
setelah ditimbang-timbang kitorang decide tak pergi
memandangkan aku yang super dupper sibuk lately
ditambah plak kekangan kewangan ... lepas raya la katakan hehehhe
jadi tak pergi lah kami...
ntah kenapa plak tibe2 kamis baru ni laki aku call dari tempat kerja suruh aku angkat cuti ahad
katenya kene jugak pergi perlis
sebenarnya aku dah berasap dah...yelah... persetujuan dah dibuat
tetiba berubah disaat akhir
disaat kesibukan untuk satu program besar
dan aku dah membayangkan betapa letihnya aku nanti
jadi aku dah tak terbayang dah disitu...
tapi yelah...hidup ni bukan aku kene pikir aku sorang jer
dan perkahwinan pun bukan bermakna kita berkahwin dengan suami kiter jer
ni melibatkan hal keluarga 
so disitu aku kene gunakan kematangan aku yang tak bape nak matang ni
maka jadi lah kami ke perlis nung...

sebelum ke perlis tu...adelah jugak drama bodoh aku ngan laki
buat pangai lah kenkonon
aku bukan ape korang
aku tak suke buat kerja secara terkejut2 ni
lagi plak dalam keadaan dan otak yang letih
terasa merangkak-rangkak kaki ni melangkah menapak mencari tiket bas
tapi tuhan tu tahu apa yang ade dalam ati aku
semuanya dipermudahkan...dan aku dah pun selamat pergi dan kembali ke bumi terengganu ni

jadi dalam mase sehari diperlis tu,,,dan lah jugak ronda2 kat pekan kuala perlis
setelah 34 kali ke perlis ni
seakan aku dah rase suke plak nak kesana lagi
bukan ape...sebenarnya tak puas kot datang yang sebelum2 ni
tu yang rase nak pergi lagi tu


sempat lari jap dari majlis kenduri akikah 
dah tak tahu nak buat ape kan
moh lah sayang kita jalan2 cari makan
walaupun ade rase takut sebab tak familiar jalan2 kat sini
tapi apa nak kesah...jalan jer sambil2 tgk signboard
map ade,,,tapi line celcom plak mcm tutttt jer kat sane 
mencikkkk aku...

yang baju pink tudung biru tu adek bongsu laki aku
suke berjalan orangnya
hehehehhe
nanti kita pegi lagi yer cik su
layan gambar yer
 



sempat lah berenti makan dan minum air cendol serta kerang bakar kat kuala perlis
tapi bagi aku,,,laksa dan cendol tu rase so so ajer
tak de lah kate terbaik sangat
tapi setakat nak merasa tu boleh lah

sebelum terlupa ni nak perkenalkan anak sedara baru aku
namenye cantik uolsss
Nour Arfa khaleesha  Binti Mohd Zahir
sebut2 betul2 erkkk
hehehehehe
comey sangat...rase nak cubit2 jer
tapi kuat melalak...hahahahha
 


tu ntah apa yang arfa pikir kat cik ngoh dia ni
selfieselfieselfi jer kan....


ololololo sedapnye baby tido....
inshaAllah...jika diizinkan suatu hari nanti kami pasti bertiga jugak
apa nak disedihkan kalo tersurat begini ketentuan dan rezeki untuk saya dan suami
yang saya mampu buat senyum jer lah...
 
  

ehhhh gamba dah tunggang langgang dah
ni malam sampai perlis
lapa yang termat kot cek su dan yaoh ngoh
cik ngoh ilek jer :P
tu lah adek ipar aku abi arfa
lupa plak nak masukkan gamab mak arfa sekali
nanti2 la erkkk
 

muka laki aku yang dah tak tahan lapo tu
hehehehhe
nnti kite gi lagi yer bang

kesimpulannya...walaupun perjalanan yang singkat dan meletihkan...namun aku gembira kerana dapat membuat orang2 yang aku sayang gembira. In Shaa Allah jika diberi ruang serta kesempatan akan kujejaki lagi ke perlis bersama suami tercinta. semoga Allah memudahkan segalanya.....

Monday, August 11, 2014

salam aidilfitri

salam semua...
bagus sangat kan...sebulan menghilang
dah syawal setengah bulan baru muncul
huhuhuu
bulan ramadhan no story2 sangat
beri tumpuan sesungguhnya untuk pose sajer
bagus sangat tuan blog ni kan...

sebelum terlambat
tuan blog ingin mengucapkan selamat hari raya aidilfitri 
maaf zahir batin seandainya sepanjang tuan blog menulis ni
ade tulisan saya yang tidak menyenangkan hati anda semua
gaya ucapan dah macam penulis blog yang hebat tu
huhhuhuhuu

actually tahun ni raya aku macam tahun2 lepas jugak
masih meraikan lebaran berdua bersama suami tercinta
dan tahun ni pertama kali jugaklah dalam hidup aku...
aku beraya kat rumah orang...
maksud aku malam raya dan pagi raya bukan kat umah mak aku
tahun ni turn laki
jadi raya umah mak mertualah kekdahnya

perbezaan nye tu memang lah ade
cume hati kene kuat untuk sesuaikan diri
dimane2 aku beraya pun kemeriahan serta kemanisan tu tetap ade walaupun tidaklah same dengan rumah mak ayah sendiri...
kate dah kawin kene terimalah
dan aku pun malas lah nak gaduh2 pasal raya ni
kampung bukan jauh pun,,,jalan kaki pun sampai
sembang je lebih aku nih...

alhamdulillah jugak raya baru ni dapatlah jugak rezeki lebih
syukur sangat2...dapat belanja mak ayah serta adik2 
insyaAllah harap2nya tahun depan makin bertambah2 rezeki...

tapi tahun ni aku rase best sangat beraya...x puas plak rasenya...

tuan blog dan suami
tahun ni warne sedondon mengikut corak bunga baju
hehehehhehe
bile tengok balik gambar ni terus rase nak raya balik
boleh????
 



ni kalo ade sape2 yang follow insta aku dah tgk gambar ni
tulah secara ringkas raya kami laki bini sampai lah hari terakhir sebelum masuk kerja
puas memanglah tak puas
tapi demi tugas kupaksa hati yang tak rela ni
huhuhuhuhu
 
 
jangan tak tahu...laki aku punya xcited
tema untuk raya tahun depan dah ade tau
tapi tu rahsia
ni dok sebok nak beli baju raya haji plak
berbulu jer aku ngan laki sendiri
mengalahkan aku dah gayanya
tema dah pun ade
tapi tu pun rahsia lah jugak :P
hahahhahaha

kalu aku rajin insyaAllah akan diupdate
tapi x janji tahun biler ;P

so selamat beraya semua
separuh syawal masih ade kan....

eh lupa nak bagitahu...esok i dah boleh raya balik
maklumlah ari last ganti puasa...opppppsssssssss
terbagitahu...soriiii :))))))

selamat hari raya!!!!

Sunday, June 29, 2014

salam ramadhan

salam semua
ari ni hari pertama puasa
acaner semua,,,mesti ade story yang mcam2 kan
macam aku biasa2 jerk
sahur pertama kat umah mertua
memang ade banyak perbezaan nyer
tapi aku kene terima sbg salah satu adat dalam berumah tangga
huhuhuhu

walaumacammanapun kita kene bersyukur selalu
ye ke tidak..

oklah bulan2 pose ni x leh sembang banyak2 sangat
nanti makruh :p
semoga puasa kita semua diberkati yer
masak yang best2 tu jangan lupa share ok

ok...semoga ramadhan tahun ni penuh makna bagi kita semua...

Wednesday, June 25, 2014

mungkin dah makin tabah kot

soal hati dan perasaan memang sukar nak diperkatakan
lebih2 lagi hati sendiri
memang susah nak tipu kan
macam aku lah tu
kadang aku cepat terasa, kadang orang buat ape pun aku tak pedulik
mungkin dah lali kot dengan macam2 masalah
dan akhir2 ni aku ditimpa macam2 jugak dugaan
tapi aku dah tanam dalam diri aku
apa nak jadi, apa yang diorang nak buat
lantaklah...aku dah malas nak layan
yang aku tahu...aku nak buat kerja aku keje
ermmmm...harap2 azam ni boleh bertahan

eh sebenarnya nak cerita lain ni
hehehhee...ari ni mak aku jadi pengasuh
ade sedara aku tinggalkan anak dia jap kat rumah sebab dia ade keje kat kuala terengganu sana
ok fine....seperti yang korang tahu aku ni tak peknen2 lagi
so agak susah ati la jugak
tapi tak de lah rase tertekan sangat
cuma kadang2 mari terkuis rasa kat hati ni
boleh bikin air mata jugak lah

balik kejap tengah hari tadi...
baby aqil ade lagi
aku just tengok2 borak2 je lah ngan baby aqil
bukan aku tak suka baby tau
aku suka...tapi macam kan ade satu perasaan dalam hati ni
sukar untuk diperkatakan...
pastu mak aku gi ngaja mengaji
ayah aku dok tengok2 kan baby aqil
aku terasa sesuatu jer
yesss aku tahu...ayah memang mendambakan seorang cucu
dari cara dia layan baby aqil tu aku dah tahu
sian ayah...
tapi kalolah buat baby tu sesenang makan kacang
mungkin aku dah ade anak sekarang ni

tapi tu semua kerja allah
aku hanya mampu berusaha dan berdoa
aku harap ayah serta family aku faham aku
keadaan aku
sapa yang kawin tak nak anak kan
walaupun ayah, mak dan adik2 aku tak pernah memaksa
namun aku tahu diorang sangat2 mengharapkan anak daripada aku

mungkin ni pertama kali aku menulis bab ni
sebelum ni aku memang belum bersedia nak menulis bab anak
ntah lah kenapa hari tergerak untuk mencoretkan sedikit rasa dalam blog ni
dan tak de setitis pun air mata yang gugur
mungkin aku dah lali or dah makin tabah kot
mungkin la...dan aku harap rasa ni kekal dalam diri aku

aku tahu manusia ni diduga dengan pelbagai perkara
dan dugaan yang diterima oleh setiap orang memang berbeza
mungkin aku cepat dapat jodoh namun rezeki aku nak ade zuriat lambat
mungkin ade orang lambat jodoh tapi zuriat cepat dapat
dan mungkin ade orang sampai sekarang belum bertemu jodoh...
alhamdulillah....aku dah rasa salah satu nikmat dariNYa

cumanya sekarang aku mengharapkan sokongan semua
terutama family tercinta
sebab aku kuat pun kerana diorang
tadi bila adik2 aku cuit2 belakang aku tengok ayah main2 ngan baby aqil
aku buat2  cool jer
walaupun jauh disudut hati aku aku sangat terasa
bukan terasa dengan usikan adik aku
cume terasa kesal sebab aku tak dapat nak memberikan kebahagiaan untuk ayahku bermain2 dengan cucunya sendiri
mungkin sesapa yang senasib dengan aku lebih faham dengan apa yang aku rasa sekarang ni

harapan pada diri sendiri
agar tabah selalu...bukan aku sorang jer yang ada masalah ni
think positif always k

#sejenak terpikir,,,mungkin dah sampai masa untuk buat sesuatu...usaha lebih kuat dan bersungguh lagi... insyaAllah dipermudahkan...

Thursday, June 12, 2014

pengorbanan, berkorban dan mengorbankan

salam semua
dah lama tak bersua, macam2 plak tajuk entry kali ni yer
sebenarnya aku sendiri terpanggil untuk menulis dan berkongsi satu cerita
macam mane nak mulakan yer
tajuk dah beriya - iya tu
ye lah mengisahkan pengorbanan antara seorang anak kepada ibu bapa
antara sepasang kekasih yang saling mencintai
dan juga antara rasa kasih sayang terhadap ibu bapa dan rasa cinta yang sekian lame disimpan
akhirnya berakhir dengan sebuah kedukaan...
yang aku pasti meninggalkan seribu luka yang sukar untuk disembuhkan...
aku tak pasti siapa yang harus dipersalahkan
memang dalam dunia ni sape2 pun inginkan yang terbaik dalam hidup mereka
tak ketinggalan jugak aku dan aku pasti korang jugak begitu
namun siapalah kita sebagai manusia biasa... serba kekurangan
dan tentunya kesempurnaan yang kita inginkan sukar untuk diperolehi

berbalik pada hal jodoh pula ya
yes...memang apa yang aku ingin kongsikan ini berkait rapat dengan jodoh
siapa yang harus dipersalahkan kalo cinta serta pilihan kita tidak disukai oleh kedua ibu bapa
memang kesian kan...
tapi sebagai ibu bapa...sememangnya menginginkan yang terbaik untuk anak-anak mereka
namun bagaimana pula dengan anak - anak yang dah ada pilihan sendiri
haruskah dikorbankan perasaan yang sekian lama disimpan...
adakah perlu memusnahkan rasa cinta yang da lama disemai, dibaja
dan sebagai ibu bapa pula tidak adakah rasa kasihan untuk anak - anak untuk membina kebahagiaan sendiri
yer...ibu bapa dah banyak berkorban untuk kita...dah melahirkan, membesarkan.mendidik, menjaga kita sampai ke hari ini...
dah banyak berkorban harta. tenaga dan nyawa untuk kita sebagai anak
rumit sangat aku rasa tika menulis entry ni...

mengigatkan aku pada seseorang yang sedang mengalami masalah ni
im so sad for her
namun seperti yang kukata tadi...kita as a doughter
sebagai anak kepada kedua ibu bapa
sapelah kita untuk melawan kepada 2 insan yang dah banyak berjasa dan berkorban untuk kita
walaupun hati sendiri terluka...
aku respect sangat kat dia...dia sanggup berkorban hati dan perasaannya demi melihat kedua ibu bapanya gembira walupun dia terpaksa mengorbankan kebahagiaan dirinya sendiri...
im so respect for u girl....
semasa aku dapat perkhabaran ni semalam pun...aku dah menangis2...wahal bukan aku yang alami
tapi aku tahu kesakitan tu....

yelah...sekian lame kita membina angan - angan untuk hidup bersama orang yang kita cintai
namun hasrat dan impian itu tidak dapat dilunaskan dek kerana tidak mendapat restu kedua ibu bapa
so sad...
tapi dalam situasi ni aku tak mahu salahkan sape2
ibu bapa sememangnya orang yang berhak keatas diri kita selagi kita belum milik sesiapa
mungkin ade sebab kenapa ibu bapa tak merestui hubungan itu...
dan sebagai anak...hormatilah sahaja keputusan ibu dan bapa kita tu...
mungkin hikmah yang lebih besar menanti kita...ntah siap yang tahu...
wallahuaklam...

seketika aku terkenangkan ayah serta emak aku
sungguh bertuah rasenya memiliki mak dan ayah sebaik mereka berdua
walaupun ayahku seorang yang sangat garang
namun segarang - garang ayahku...rasenya tiada lagi kemahuan serta kehendakku yang tidak dituruti
tapi bukan kemahuan dan kehendak yang bukan2 yer...
dalam bab jodoh pun..Alhamdulillah..ayahku mudah menerima...
walaupun suamiku bukanlah orang yang kaya raya, berpangkat besar serta alim
tapi dia tetap menerima dengan tangan yang terbuka...

disini aku aku sedikit nasihat untuk pembaca diluar sana, mungkin yang sedang mengalami situasi yang sama...mengikut pengalaman aku lah...
apabila kita dah punya seseorang yang kita rasa kita nak hidup semati dengan dia...pertamanya... bagi lah sikit2 hint kat mak ayah serta adek badek korang...iskkkk mase aku dulu...ayah aku buat2 tak tahu jer bile aku bagi hint...nasib mak aku sporting...pas dah bagi hint tu tengok keadaan dulu samaada diterima or tak,,, bila dah diterima tu....cerita lah sikit2 hal si buah hati tu...masa ni ayah aku tanak dengar pun,,, dah give up tau...carilah sape2 yang kita boleh harap dan percaya...hehehhe,,,macam aku, aku prefer cerita segala masalah dengan ceksu aku...bincang2 apa yang patut dan tak patut,,,tapi peringatan sikit ni,,,pastikan si buah ati awak tu serius k...jangan nak main2 plak...sebab bagi aku..bila dah tahap pengetahuan keluarga ni... perkara ni dah serius...mesti dah ade perancangan pastu apa,,pasni ape...jangan nak main2 tarik tali plak yer... bila semua dah settle...baru lah terhegeh-hegeh siap gigil2 lagi nak bagitahu mak ade orang nak datang merisik...hahahahha malu plak.....alhamdulillah seluruh keluarga menyambut baik hasrat murni ni. dan aku harap korang pun yang sedang memalui saat2 getir berdepan masalah ni,,,,buatlah sehabis baik yer untuk masa depan kita jugak.  dan untuk mak ayah yang diluar sana...buatlah keputusan yang terbaik untuk jodoh anak kita. tak semestinya bakal menantu yang tak kaya, tak alim, tak berpangkat tinggi tu tak leh membahagiakan diri kita. kenang - kenangkanlah masa lampau kita...dimana kita bermula... maaf kalo ade mak ayah diluar sana yang terbaca entry ni...saya langsung tidak berniat nak melukakan hati anda... ni hanya pendapat saya yang belum pun mempunyai anak,,,mungkin saya tak tahu bagaimana susahnya nak melepaskan seorang anak ketangan orang lain....maafkan saya andai ade yang terasa...

sebenarnya kes mak ayah tak restu ni bukan apa. mak ayah ni sebenarnya nak kita ada mase depan baik. tak nak kita susah dan menyesal dikemudian hari. mereka pun dah banyak makan garam daripada kita. dan mengikut pemerhatian aku lah kan...perkahwinan yang tak direstui ni banyak yang tak bahagia. tapi tak semua begitu. bercinta - bercinta jugak...tapi mak ayah pun kene pikir jugak
dalam hal ni secara kesimpulannya bagi aku susah untuk disimpulkan. hehehehe... serius wey... mak ayah kita sayang...cinta hati pun kita sayang... pepandai lah korang... bak kata pepatah...ibarat menarik rambut dalam tepung...cerita dan kisah kita mungkin berbeza...mana yang baik ambiklah pengajaran...fikir-fikirkan lah....

kepada seseorang yang saya sayang yang sedang berdepan masalah ni
saya harap awak bersabar...teruskan berdoa agar diberi kekuatan untuk menempuhi masalah ni
moga2 ada hikmah yang terbaik menanti awak nanti
egatlah kami disekeliling sangat sayangkan awak
semoga ade keajaiban yang akan berlaku...aminnnn...

 untuk aku jugak...
semoga cinta dan kasih sayang yang ada ini diberkati...
terima kasih ALLAH mempermudahkan segala perjalanan cinta aku serta suami...
terima kasih ALLAH mengurniakan kepadaku mak ayah yang terbaik didunia dimataku...
semoga keluarga kami diberkati...

#semoga satu lagi harapan kami sekeluarga termakbul....anakkucucumakayahku....

amin.......

salam nisfu syaaban

salam nisfu syaaban untuk semua
semoga nisfu syaaban menjadi titik pertama permulaan segala amalan kebaikan kita
semoga rahmat serta kasih sayang yang maha esa sentiasa bersama kita

salam kerinduan dari tuan blog yang sekejap ade sekejap x de ni yer
ape2 pun sayang korang semua...

Wednesday, April 30, 2014

puasa ganti day 2

semalam adalah hari kedua berjaya aku ganti puasa
hehehhehhe...kembang2 kempis jer hidung aku neh
eh orang puasa mane leh riak...huhuhuhu
dan semalam adalah aku rase tak leh nak makan banyak sangat
aku tengok laki aku lek jer habiskan 2 mangkuk mee hoon tomyam
yang aku plak terkulat2 nak habiskan satu mangkuk
first time kot ayam2 yang aku nak ratah tak teratah
buang bodo gitu jer hahahaha

sebenarnya semalam tu...time berbuke tu aku just minum segelas milo ais
pastu sebijik biskut...
pastu rasa malas dah nak makan
lepak2 ngan suami jap tengok cerita aku isterinya
sampai lah habis...
kul 8 tu baru turun makan

mula2 makan roti canai telur tak sampai sekeping pun
pastu baru lah makan mee hoon tomyam yang aku buat
tapi ntah macam mane rase kenyang sangat2
nak habis kan satu mangkuk tu aku dah rase sengkak sangat perut ni
aku syak aku minum air banyak sangat kot
ntah lah...


ni jer aku masak semalam
ringkas dan mudah
tapi rase tak best sangat lah
suami aku kate tawar sikit
tapi aku makan ok jer...cume rase ade something tak cukup jer
orang puasa masak...mane nak sedap kan...

hari ni tak tahu lagi nak masak ape
kalo puase rajin jer aku masak..
ce kalo tak puase....

ok dah...orang puasa tak baik cakap banyak
nanti makruh :p

Tuesday, April 29, 2014

start puasa ganti

alhamdulillah...ari ni hari kedua aku berpuasa ganti
harap-harap aku ok sampai ke petang ni lah
sebenarnya dah lama niat kat hati ni nak ganti puasa
tapi keadaan kesihatan plak tak mengizinkan
pendek kata period aku agak tintong jugak lah
tu yang nak ejas puasa ganti tu payah sikit
so setelah aku jumpe doktor n makan beberapa suplement n ubat dr
alhamdulillah perkembangannya positif
dan harap2 lepas ni ade lagi berita gembira buat aku
aminnnnnnnnn...doa orang puasa mustajab kan
hehehehhe...

ari ni hari kedua aku ganti puasa
in shaa Allah esok sehari lagi
khamis kalo kerja aku puasa
tapi bila diingat balik...khamis tu hari cuti..
jadi rasenya tak lah kot...
kalo zaman bujang aku ok jer...ni dah ade laki payah lah sikit
eh ni bukan aku merungut..tapi sekadar nak berkongsi
nanti kalo mane yang belum kawin tu tahu lah macam mane yer...

petang ni nak masak apa plak yer
semalam rase nak makan mee rebus
dah terlaksana...mula2 balik kerja rase malas sangat
tapi bila turun dapur..tengok semua bahan ade
ape lagi...terus sapsapsoi masak seberapa segera dalam mase sejam
ingat dah x dan dah,,,dah pkul 6 baru start
tapi siap lah jugak walaupun dah azan bergedil stay atas kuali lagi
hehehehhehe
biasalah tu,,,masak sorang2...


ni lah mee rebus hasil air tangan aku 100%
bangga kejap ni 
hahahahhha
yang paling best makan mee rebus kalo ade bergedil
yummyyy...sebelum ni kalo makan mee rebus just makan ngan lada jeruk pun dah best sangat2
tapi sejak aku kawin ni...family belah suami aku mmg selalu buat macam ni
jadi aku pun try lah kat family aku
tak sangka plak diorang suka,,,
alah family aku sebenarnya tak memilih pun bab makan ni
semua boleh,,,,
thanks to my biras tolong ajar buat bergedil tu
tapi sejak pandai ni...aku dah ejas2 buat ikut kesukaan aku
hehehehhe...sedapppp jer aku rase
eh semua sedap ni....:)

petang ni nak makan apa plak ek
selain nasi...
dalam kepala ni dok berazam sorang2 sebenarnya
tak nak makan nasi time berbuke
kira satu dalam dua lah...
dah ade orang kate aku kurus
aku pun perasan lah...hahahahha
nak kurus sikit je lagi...ade beberapa lai baju aku yang aku sayang tak selesa dipakai
bukan tak muat tapi tak selesa...
paham kan....

ok lah,,,
nak google jap..kot2 ade idea resepi berbuka ari ni...


Wednesday, April 23, 2014

SALAM KERINDUAN

salam semua
hai dah lame tak berupdate blog tercinta
terasa sangat rindu nak aktif macam sebelum ni
tapi masa yang tak mengizinkan
balik kursus hari tu,,,terus keje menimbun2
program plak bertingket-tingket dah
hurmmm hanya tuhan yang tahu keadaan aku
program mengalahkan menteri jer huhuhuhu
dengan futsal, bola jaring, nasyid
pastu keje harian lagi
memang kadang2 tak tertanggung rasenye
tapi oleh kerana aku dah pikul dan aku dah sain untuk satu amanah
jadi apa lagi yang perlu aku bebelkan
lunaskan lah tanggungjawab tu selagi mampu
dan on that time aku masih mampu lagi handle diri sendiri
walaupun kadang kala rasa hati ni tak sama dengan akal yang ade ni
huhuhuhu...apa nak kesah,,,dah selalu macam tu,,,teruskan je lah

bukan senang nak puaskan hati semua orang
dan bukan senang nak ambil hati orang
nak orang suka dengan kita bukan perkara yang mudah sekarang ni...
as a politician,,,,the most important what u need to do is
how to make people like u...that all...
tu hanya pendapat picisan aku lah
jangan salah anggap plak yer

dan alhamdulillah aku mempunyai keluarga yang memahami
sepanjang bulan ni hari minggu aku memang aku bekerja
masa untuk bersama - sama memang tak de dihari minggu baru - baru ni
sampai nak bercakap dan bercerita itu ini pun x dan
balik rumah yang aku ingat nak rehat jer..
dan terima kasih jugak kepada orang yang terpenting dalam hidup saya selepas kedua ibu bapa saya
iaitu suami saya yang tercinta...
dia selalu menyokong apa yang saya buat
selalu mengizinkan  saya keluar untuk bekerja
dan paling buat saya terharu...dia selalu ada untuk menghantar saya kemana - mana program yang saya perlu sertai tak kira malam siang,,panas,,hujan ribut...
bukan saya tak boleh drive sendiri...dan saya pernah minta untuk saya nak pergi sendiri ke mana - mana program,,,namun dia tetap berkeras nak menghantar dan mengambil
mungkin masa dalam kereta tu mempunyai value tersendiri buat kami...
dan mungkin ni jugak satu kenangan indah yang akan kami kenang sepanjang hidup kami suami isteri

ermmmm apa lah plak aku tulis kat atas tu,,,tetibe teremosi..huhuhu
sekarang ni dah ok dah sikit..eh aku siap demam tau sebab kesibukan tu
tak pernah2 dibuatnya aku demam..boleh demam plak
sebenarnya masalah kesihatan pun salah satu punca blog ni sepi jer sejak dua menjak ni
ehhh alasan lagi...

nanti kalo ade mase aku cerita plak pasal kesihatan ni plak yer...
so far Alhamdulillah everything under control rite now...
takkan Allah jadikan sesuatu perkara tanpa sebab musababnya
mungkin dengan kesibukan yang ade ni kita lbih menjadi lebih menghargai
lebih menyayangi
lebih bertolak ansur
lebih kuat
lebih tabah
lebih mahukan yang terbaik
dan segala - galanya lebih lah

dan untuk kawan2 jugak....kalo ade yang membaca blog ni...thanks for everything... segala susah senang kita dalam memperjuangkan keagungan parti yang kita sayangi ini,,,in sha Allah akan mendapat balasan yang setimpal denga apa yang telah kita usahakan... semoga kita semua terus diberi kekuatan, semangat dan ketabahan untuk terus berbakti pada masyarakat demi kelangsungan parti kita untuk generasi yang akan datang. in shaa Allah.

semoga kita semua dalam lidungan Nya...

Saturday, March 29, 2014

im back

hai korang
aku dah balik kursus dah
dah keje pun ari nim
cuma agak malas nak bercerita lagi
lemau jer rase tubuh badan ni
so nantikan cerita kursusku esok yer
tu pun kalo semangat nak menulis tu ade
kalo dak,,,yilekkk k


Tuesday, March 25, 2014

berat hati

esok aku akan berkursus di kbn besut selama 3 hari
jadinya sampai jumaat ni lah
tapi rase berat hati sungguh lah nak pergi
nak meninggalkan suamiku yang tercinta tu
iyelah kami ni jarang berpisah
paling lame pun semalam dua jer
aku ni kan tak de anak lagi
jadi suami aku lah segalanya-galanya bagi aku selain keluarga
boleh dikatakan kemana dan dimana kami sentiasa bersama
walaupun dah hampir setahun 6 bulan kami kawin
aku masih lagi rase semalam jer baru aku kawin

ermmmmm,,,berat sungguh lah rasenya...
namun tulah...tugas dan tanggungjawab dah aku terima 
jadi dalam nak tak nak,berat hati pun
rela dan terpaksa...kene pergi jugak
harap2 aku enjoy kursus tu nanti...
harap2 jugak banyak ilmu yang baik yang akan aku dapat
aku harap secebis keikhlasan yang ade disudut hati ni mempermudahkan segala-galanya nanti
in Sha Allah






to my sayam...
jaga diri bebaik tau
im sure gonna miss u baby...

benci tapi sayang


ni adalah kereta suamiku merangkap keretaku jugak lah kan
sebenarnya banyak sangat cerita apasal kereta ni
ye lah...banyak sangat peelnye
dah tak terlayan rasenye
umur pun dah 12 tahun kot
suami aku plak dah pakai dalam 7-8 tahu gitu lah

aku sayang sangat sebenarnya kereta ni
banyak sangat kenangan ngan kereta ni
mase susah2 dulu zaman bercinta
kereta ni lah aku naik kesana sini
sekarang ni pun aku buat berulang alik kerja ngan dia ni lah
kire kami bertukar kereta lah
suami bawak kereta aku
aku bawak kereta die
save bajet sikit
kete aku tangki kecik jer
kalo wira korang pempaham lah
jadi disitu kami kene ekonomi sikit
hehehehe

dan minggu lepas die buat hal lagi
geram yang amat sangat aku rase
tapi dalam geram tu aku sayang sangat kat die
hari ni die dah ok sebab semalam dah ade doktor tolong ubatkan
so i is hepi
tak tahu lah bila die akan buat hal lagi...
harap2 lame lah sikit ko ok kali ni
:P

 
rara...i dun know how to say i love u sangat
lots of special memory wif u
if one day we need spilt each other
i hope u understand
i do not love u already but destiny that determiness
so if you have new owner
please behave and dedicate to them fully loyalty k

huhhuhuu
tetibe terasa sedih plak
macam lah nak tukar kereta pun
emo jer lebih aku neh

akan ku jaga kesayangan ku ini
selagi hayat dikandung badan

mesti my lovely vava jeles aku buat entry pasal rara ni

:P


salam takziah

seluruh negara diselubungi kesedihan
tapi apakan daya kita hanya manusia biasa
yang mampu kita lakukan bagi yang beragama islam sedekahkan alfatihah untuk semua penumpang dan jugak crew penerbangan MH 370
bagi yang non muslim,,,kita pun doakan yang terbaik untuk mereka

sejak isu kehilangan MH370 ni
korang perasan kan aku satu pun tak pernah buat entry pasal ni
aku bukan ape...bukan aku jenis yang tak peduli hal sekeliling
namun kite semua tahu kan...banyak sangat cerita dan spekulasi
jadi,,,bagi aku,,,baik aku diam jer
sebab aku tak tahu cerita yang sebenar
silent is better rite
kesian lah kat keluarga dan kenalan terdekat mangsa

dan aku minta jugak,,,jangan spekulasikan lagi bende ni
DIA yang maha berkuasa menentukan semua nya ni
ade lah tu hikmah yang kita sendiri pun tahu
nak cakap banyak pun aku bukan lah orang yang arif sangat
so sama-samalah kita mengambil pengajaran dan meninsafi diri dengan kejadian yang menimpa negara kita ini

semoga kita semua dilindungi....

amin...

mood: masih mengharap....

Monday, March 24, 2014

jalan2 lepas kenduri

lepas kenduri balik baru ni
aku ngan suami ade singgah kat satu tempat mandi manda yang agak glamer jugak ar kat teganu nu
nama tempat tu sekayu
lame sangat dah sebenarnya tak pegi sini
bila aku cakap kat laki aku die yang malas nak pergi bila aku ajak
boleh plak die cakap aku tak pernah pun ajak die
eh ye ker???kompius tau kalu gini selalu
hehehehehe

sebenarnya aku nak singgah kat satu lagi tempat air terjun ni
apa name tah satu tempat tu
bentong..ke ape tah
tapi laki aku plak egat2 lupe plak tempat tu
so kami decide pegi sekayu jer lah
sekayu pun sekayu je lah
yang penting hepi...
tapi hepi ker???
hahahahaha

dah lah beli keropok lekor yang jual kat sini keras2
satu pun aku tak makan
dah keras macam batang kayu
selera ke ko nak makan 
terus aku humban dalam tong sampah
baru puas ati

orang pun memang super ramai lah ari tu
dah name pun cuti kan
best jer aku tengok..siap bawak bekal dari rumah lagi
ade yang bakar ayam semua
yang satu keluarga tu plak siap bawak katil ok
katil yang boleh bawak picnic tu lah
ermmm bestnyer...yang aku laki bini hanya mampu tengok jer lah
dengan baju kurung bagai
takkan nak masuk dalam air
kalo orang tak ramai boleh jugak
ni manusia dah macam ulat...koser aku...



muka bangga sebab dia menang nak duduk kat sini
kalo ikut aku kat depan2 jer aku nak duduk
yelah...au ni mane boleh lenguh2 badan ni
aku kalo lenguh boleh menimbulkan amarah
hahahahah
tak kuasa nak menapak jauh2
ade jugak lah kulaser suamiku sedas dua
dah hampir nak merajuk dah
nasib ku pujuk balik 
hahahaha
aku kan isteri...kene lah dengar cakap suami
ok fineeee....
 




kate pegi kat tempat orang mandi manda
satu gambar air pun tak der
malas lah aku nak snap2 muka orang lain
jadi korang layan lah gambo2 aku n lakiku ni yer

nanti kalo ade mase nak ajak en laki saya pegi berkelah lah
nanti tunggu adek2 saya balik kg dulu ler
harap2 menjadi...
nak masak nasi goreng
ayam goreng
nak beli keropok lekor kat koberang
bawak air sunqick
roti,,,cekedissss

giler berangannnnnn...

Sunday, March 23, 2014

kenduri yang semalam

kelmarin ade kejadian yang kelakar sangat
bukan main semangat aku ngan hubby nak gi kenduri kawin sorang member aku zaman ting 6 dulu
punya lah semangat,,,balik jer kerja tengh hari tu terus kami berangkat
dah lah kg kawan aku aku egat2 lupa plak jalan die
siap tefon member hubby lagi tanya kat2 mane
alhamdulillah akhirnya kami jumpe jugak lah kampung member aku tu
pastu plak...cari lah umah die...cari punya cari tapi tak jumpe
pastu cari bunga manggar..ade jumpe
tapi boleh plak bukan member aku
semalam kan korang tahu lah,,,sepanjang jalan kenduri kawin jer
ape ke istimewa benor tarikh semalam tu
pastu pusing 23 kali tak jugak jumpe
iskkkk aku dah putus ase dah ni...
pastu tengok kad
nah kau....tarikh nye 28 mac ni,,,yakni minggu depan
macam mane lah aku buleh tak cakna
padahal dari awal sampai akhir kad kat tangan aku
pastu kat tangan laki plak
kes nye nak tengok peta...iskkkkk sakit sungguh rase ati ni...
dah lah panas + lapo plak tu...

eiiii nak salah kan sape pun ntah lah
tapi kalo lah tu umah member laki aku
mau muncung aku leh dikat-ikat semalam
nasib lah member aku...hahahahaha
dasar sangat aku ni kan....

so bertolak lah kami plak ke kenduri yang satu lagi di hulu terengganu
yang tadi tu di kuala terengganu
ko bayang lah jauh mane
dah lah umah member kedua aku tu pendalaman sikit...felda lah katakan
dalam sejam lebih jugak lah perjalanan
dengan perut yang berkriuk-kriuk lagi
haaahaaaa..menguji keimanan sungguh...tapi kami kool jer...

samapai2 jer kat umah member aku tu...
terus terkam nasi...eh tu laki aku lah
aku masuk dalam jap jumpe member aku
nasib lah orang tak ramai sangat
kalo orang ramai tak tahu lah nak cakap
dengan cuaca yan robbi panas lagi...
tapi yang ni semua ok,,,dipermudahkan...


ni lah suzie...member aku
dulu kami sekolah dari ting 1 -5 same2
kami pun nakal same2 dulu
hehehehhe...setakat nakal2 gitu lah
aku suka kawan ngan suzie 
walaupun kadang2 die ni kalut tapi aku suke
kalo cakap mesti sound besor
hahahah...pas2 cakap mesti kami ketawa
hehehehhe
Alhamdulillah masuk u pun same2
Universiti malaya
apa lagi...kerap lah kami jumpe
sekarang jer dah jarang jumpe sebab masing2 dah ade komitmen kerja masing2
yang penting kita semua tak pernah melupakan antara satu sama lain
 

ni tak kan tak kenal kot
aku lettew
muka ntah ape2 jer
besar gedabak plak tu :P
yang penting vogue...
hahahahha
time ni laki aku dah makan
aku masuk dalam umah dulu
bila cakap balik x best ambik gambar sorang2...bleh plak die cakap kenapa aku tak bagitahu die awal2
adoii lah...miss communication lah plak
tak pelah,,yang penting dah selesai semua

kepada suzie...semoga diberikan kebahagiaan berpanjangan untuk mung n suami
cepat dapat baby yer...:P

kalu aku cakap depan2...mesti die gelak kuat2 nim
hahahah

ok..tu cerita semalam...

Saturday, March 22, 2014

kenduri kawin dah bermula

semalam dah ade satu jemputan wedding drpd rakan sekerja
adek dari aku lagi lah
tapi macam sebaya jer 
hehhehehe...
aku ngan hubby pegi lepas sembahyang jumaat
egatkan kurang sikit orang,,,tapi mak aiii ramai lah plak
plak tu...rombongan pengantin lelaki pun belum datang
dah alang2 sampai...tunggulah ekin ni bersanding dulu
pastu barulah rase tenang nak balik 

so semalam pengantin adalah sangat gojes
tapi budak ekin ni hari2 gojes
dah sejak azali lawa kan
maka ari2 pun adalah dikira lawa + seri pengantin lagi...

cakap banyak pun tarak guna
nah ni je yang dan ambik gambar
ni pun kopipaste dari FBjerk
malas lah nak transfer2 ni
leceh....


cantik kan
so sweet...terus teringat mase aku dulu2
same jer macam ekin ni
boleh da sampai atas pelamin dia mintak kipas
same jer kin kiter ni...sebijik
dengan muke yang ntah ape2 sebab panas
ko egat best erk pakai baju pengantin tu
huuuuu....
tapi sedap jugak lah jadi raja sehari ni
hehehehhe

semoga ekin n hubby berbahagia selalu
gaduh itu harus ok..tapi jgn lame2 la
sentiasa bertolak ansur hormat menghormati
dan macam2 lah
eh satu lagi...semoga impian kita nak warded bersame tercapai
if ur first im ok jer...
the rezeki semua ditangan Allah yang maha Esa :(

ni plak pengantin lama yang sentiasa rasa baru jer tawennn
hidup akan sentiasa gembira dan bahagia if kita memilih untuk bahagia dan sebaliknya...

aku tulis pandai..tapi kang datang angin sewel...ko pilih ingin bahagia tapi ko tetap rase sakit ati
boleh????

finally...semoga kita semua berbahagia bersama suami tersayang...

Thursday, March 20, 2014

si gincu merah

hai,,,dah lame sebenarnya nak bagitahu ni
tapi rase malu plak
iyerlah..i kan tak biase..pastu kene jadi luar biasa plak
ambik mase lag sikit bior betul2 bersedia
tak gitu??? 
hehehehe

sebenarnya minggu lepas
ade lah seorang kawan tu datang jual barang Avon
aku just tengok2 je lah
yang membelinye adik aku
tapi oleh kerana aku ni dah dilahirkan dengan sifat keperempuanan
terus aku pun terjebak same nak membeli
hehehehhee

dah lah satu gincu ni murah
dalm RM 10 jer
jadi ape lagi nak dikesahkan
terus jer aku sambar
tapi yang aku sambar tu member aku cakap merah sangat
pastu dia bagi yang satu lagi
die kate tak merah sangat
ok fine...aku ambik yang member suggestkan

nak ko tengok...merah ke tak ni...


first time aku pakai
tapi yang ni takdelah nampok merah sangat kan
efek gambar kot
yang aku dah termuncung2 mulut,,,konon lah tak biase kan
padahal orang lain ok jer
 
 

ce kalo tengok yang ni
huhhhh tak tahan tu merah sangat
orang sebelah dah sengih2 dah
geram katenyer...gilerrr...

hahahhaah

ok tu jer cerita........

Tuesday, March 18, 2014

tukar header baru

agak lame dah aku guna header lame
ha yang ni aku dah tukar baru
tak menahan tu siap pakai baju pengantin tu
hehehehhehe
malas nak godek2 gambo baru
ni jer yang ade
nanti kalo ade lagi gambor yang menarik
korang jangan terkejut plak yer
terima jer dengan seadanya
:P


memula yang macam gambo kat atas tu
pastu terasa agak besar gedabak plak
so cropkan ajer jadi macam yang bawah
ok lah kan...
 

selamat membaca....

Saturday, March 15, 2014

perasaan yang tidak menentu

yessss...sekarang ni aku sedang mengalami rase yang tak menentu sangat ni
rase nak marah pun ade,,rase sedih pun ade,,,rase tak guna pun ade
tak tahu nak marah kat sape,,kadang2 rasa nak marah kat diri sendiri
pastu bila bersama suami plak...rasa sakit ati jer ngan dia
ade jer bende yang tak kene
kenapa lah ngan aku ni...
aku rase semalam aku ok sikit
ari ni pun ok,,,cumenye aku mari rase malas nak cakap
malas nak buat itu ini
pastu plak...ade jer 2 3 perkara yang terjadi buat aku rase terbakar jer
puas dah dok pikir ni...kenapa???kenapa???

ke sebab keadaan aku yang period sekarang ni membuatkan mood aku tak menentu
kadang-kadang bila dalam keadaan macam ni
macam-macam pikiran negatif yang timbul
rase diri tak berguna pun ade ni
rase menyesal dengan apa yang berlaku dalam hidup aku pun ade
semua bende pun aku pandang negatif lah....

tapi setakat ni emosi aku terkawal lagi
aku masih bersabar lagi dengan diri sendiri
cuma...kesian lah kat orang yang terasa ngan aku 
aku memang macam ni
sekali datang angin tak betul gini lah

so...baik aku berhenti daripada melalut ntah ape2
maaf kan aku andai aku bukan lah seperti yang korang harapkan...
harap2 rasa macam ni tak lama
semoga aku dapat petunjuk dari yang maha Esa

Allahuakbar....
besarnyer dugaan....

Tuesday, March 11, 2014

hari ni hari makan - makan aku ker

alahaii,,,tak tahu nak buat macam mane ngan mulut ni
always jer berselera
macam mane nak kurus pun tak tahu
tapi pagi tadi dah ade orang kate aku kurus
eh ye ke????
tapi bila dicerita kat laki,,,boleh plak die cakap aku ni perasan
heiiii...kalo dah jeles tu cakap je lah

untuk ari ni saje...pagi tadi breakpes dengan
sepinggan nasi goreng...ehhh bukan lah sepinggan sangat dalam sesenduk dua jer
pastu roti bakar planta + kaya sekeping
pastu hot dog 2 batang
air teh secawan...
heibat tak breakpes aku
lu cakap gimana gua mau kurus???

pastu i pegi keje seperti biasa
boleh plak member bawak mee rebus
pastu suruh i habiskan 
i kalo pedas dan kene ngan tekak
i tak kesah...i hadap jugak mee rebus tu sampai habis
tapi sayur i tinggal lah jugak
dah banyak benor sayur dari mee...
hahahaha

waktu rehat tadi aku balik umah
singgah plak beli keropok lekor
haaa...pastu makan kepok lekor
tengok2 mak masak tomyam
ade mee hoon yang dah direbus
dalam ati ni dah terliur tengok ayam goreng kunyit bawah tudung saji
haaaaa...tensen tau tak tau mane nak makan dulu
dalam hati dah janji malas nak makan semua tu
nak makan petang ni same2 ngan asben time balik keje
tapi tak tahu mane datang plak syaitan hasut2 jer aku suruh makan
dengan langkah slow2 aku capai pinggan
aku cedok nasik sikit siyes sikit jer
aku cedok tomyam n ambik seketul kepak ayam
nyummmmmmm indah dunia lepas nasik masuk dalam mulut
siap hirup2 lagi kuah tomyam tu
ni dah sampai tempat kerja
masih jugak terasa nak makan

kenapa yer?????
hari ni hari lapar aku ker????

Monday, March 10, 2014

mee hoon putih

hai semua...
dah sarapan belum ni
ari ni aku ade masak mee hoon putih tau
ade jugak yang panggil mee hoon singapore
ntah lah,,,aku panggil putih jer sebab x letak lada kan
sebenarnya dah lama mengidam nak buat ni
cuma tak yakin sangat boleh or tidak buat bende ni
last2 ari ni buat jugak

 so kenyanglah perut untuk pagi ni,,,

Sunday, March 9, 2014

rezeki

murah rezeki ari ni
tadi ade member datang opis
bawakkan buah zuriat untuk aku laki bini
actually mak mertua dia baru balik dari umrah
diorang ade belikan buah ni dan bagi kat kami
alhamdulillah sangat2...
sebenarnya aku dah try berusaha dengan buah ni
tapi mungkin belum rezeki lagi
mane tahu kali ni menjadi kan...sape tahu

sebelum terlupa...saya dan suami ingin merakamkan jutaan terima kasih untuk li sekeluarga
li ni kawan kami...lame dah jugak berkawan
jadi kenal lah almost of his family
thanksss...hanya tuhan yang mampu membalasnya...



tuan blog hari ni
 

semoga kebaikan akan dibalas dengan kebaikan jua
tiada apa yang indah dalam kehidupan melainkan rase disayang oleh orang sekeliling
walau apa yang terjadi hidup mesti diteruskan...
takdir hidup setiap orang berbeza
jadi apa lagi yang diharapkan
melainkan tadah tangan tanda kesyukuran diatas apa yang dikecapi saat ni
titikkk......
 

Al-Fatihah

salam...6.3.2014...
satu-satunya tokki yang aku ade dah kembali kerahmatullah pada awal pagi
kami sekeluarga redha
baru-baru ni dia ade demam sikit,,,demam orang tua...
dan aku bersyukur..aku sempat melawat arwah walau sekejap
sempat pegang dan urut-urut badan arwah
jadi aku takdelah rase terkilan sangat...
dan semalam malam last tahlil arwah
penat sangat2...tapi aku bangga sebab dapat berbakti kepada arwah
yang lain2 aku tak dapat buat untuk arwah
cuma masa dan tenaga dengan tulang empat kerat ni lah jer yang ade dapat aku buat untuk arwah...
namun satu je aku belum buat lagi...sedekahkan yasin
maklumlah i tengah cuti sekarang ni...nanti dah suci bersih semua in Shaa Allah aku sedekahkan...

dan satu lagi jugak...dalam kesibukan kami sekeluarga 23 hari ni
aku terasa sangat bersyukur memiliki seorang suami yang sangat memahami dan ringan tulang
aku rasa mak pun bangga dapat menantu seperti tu
bukan nak bangga or riak...tapi dengan cara ni aku boleh menzahirkan ucapan terma kasih aku untuk suami aku atas apa yang dia dah buat untuk aku dan keluarga aku
walaupun dia tak de wang ringgit yang banyak untuk kami semua
tapi perhatian dan kasih sayang yang dia tunjukkan kepada keluarga aku
buat aku rasa makin sayang padanya....

untuk arwah tokki...semoga tokki tenang dan aman disana...
insyaAllah...kami cucu2 akan sentiasa doakan tokki...

takziah jugak untuk mak aku..
kesian mak dah tak de ayah...
kalo aku,,,tak tahu lah macam mane
tak boh bayang............

Saturday, March 1, 2014

hari pertama dalam bulan 3 yang penuh kepiluan

haaa dah masuk bulan 3 dah...
tapi ade yang tak best plak rase hari ni
ntah lah tetiba jer aku rase pilu semacam jer
bila dah masuk bab-bab pilu ni
mula lah macam2 bende terpikir
ditambah plak cerita - cerita yang aku aku dengar daripada orang yang aku sayang
mendengar serba sedikit aduan membuatkan aku hiba
nasib lah air mata tak tumpah disitu jer
ni dah dok sorang2 boleh lah nak feeling2 bagai
aku harap mak sentiasa bersabar dengan setiap karenah orang disekeliling mak...terutama keluarga tercinta
aku tahu mak aku seorang yang kuat...sabar...
semoga aku dan adik2 dapat memberi kebahagiaan buat mak aku tu
dan ayah aku jugak...

saat ni jugak aku terkenang dengan sikap sendiri
aku tahu aku bukanlah seorang isteri yang terbaik buat suami aku
namun itulah hakikat kelemahan aku sendiri
bertuahnya rase diri ini memiliki suami yang sangat baik dimataku

dah tak mo feeling2 dah..
semoga kekurangan dan kelemahan ini menjadikan aku lebih menginsafi diri
maafkan aku suamiku jika selama ini aku tak seperti yang kamu impikan...